Reiman-de Bas Fonds helpt studenten

Het Reiman-de Bas Fonds is een van de eerste Fondsen op Naam van het Cultuurfonds. Het fonds is een nalatenschap van Daniel Reiman, voormalig theemakelaar uit Amersfoort, die daarnaast ook de Internationale School van Wijsbegeerte oprichtte. Het Reiman-de Bas Fonds steunt vervolgonderzoek in het buitenland op het gebied van geesteswetenschappen. Judith Hendriksma is een van de vele studenten die dankzij dit fonds verder kon studeren in het buitenland.

Nalatenschap via de radio

Zij sprak met adviseur nalaten Marceline Loudon over dit fonds en wat een bijdrage als deze betekent. Zo vertelt Marceline dat de heer Reiman bij het Cultuurfonds terecht kwam om te praten over zijn nalatenschap na het horen van de mogelijkheid op de radio. Hij nam contact op met het Cultuurfonds, en na een aantal gesprekken nam hij ons op in zijn testament en liet hij uiteindelijk 500.000 gulden aan ons na.

W23 Ik geef aan onderzoek 1

“De heer Reiman had op de radio gehoord dat je je nalatenschap bij het Cultuurfonds onder kon brengen”

Marceline Loudon · Adviseur Nalaten

Van liefhebben tot nalaten

Gesprekken als deze zijn volgens Marceline heel bijzonder. Het gaat over het moment dat iemand er niet meer is en hoe je de wensen van iemand na diens dood zo goed mogelijk kunt vervullen. Het zijn vaak liefhebbers van cultuur en/of natuur, en vaak ook deskundig op het hetzelfde gebied.

Verbinding in gedrevenheid

Judith vindt het jammer dat zij de man die haar vervolgstudie mede mogelijk maakte, nooit kan ontmoeten. De gedrevenheid die hij moet hebben gehad herkent zij wel in zichzelf. Ze wil op het gebied van de oudheid van alle markten thuis zijn. Om dit werkelijkheid te maken, wilde ze dus verder studeren.

De grenzen over

Hoe zij bij het Cultuurfonds terecht kwam? Ze hoorde van de mogelijkheid om een beurs aan te vragen van een medestudent of docent. Helemaal precies weet ze het niet meer. Met een beurs van het Cultuurfonds is zij de eenjarige master klassieke talen en antieke cultuur in Manchester gaan doen. Dit is een van de twee masters waar ze haar carrière nu op aan het bouwen is. Momenteel doet ze haar promotieonderzoek in Oslo, en in de toekomst wil ze zich verder ontwikkelen in onderzoek om haar kennis uiteindelijk door te geven aan studenten en collega’s.

De beste violist worden in New York. Kaya doet het, met een internationale studiebeurs van het Cultuurfonds.

Wil jij ook verder studeren in het buitenland?

Dankzij fondsen op naam als het Reiman-de Bas Fonds en anderen kunnen studenten ieder jaar weer een beurs aan vragen bij het Cultuurfonds om verder te studeren in het buitenland. We hebben geld beschikbaar voor beurzen op alle terreinen.