Originele tekst door Annemique de Kroon
Bewerkt voor website

Opgericht uit liefde

Cathja Maas: ‘In 2010 overleed onverwacht mijn man Theo Sanders. Hij maakte kunst op locatie, gericht op de relatie tussen mens en natuur. Na zijn overlijden wilde ik iets doen voor kunst en cultuur, maar ik wilde niet de zorg van een eigen stichting’. Een CultuurFonds op Naam bleek de ideale oplossing. Fonds Laboratorio - vernoemd naar het atelier van Theo Sanders - steunt landart: kunst die ingrijpt in of commentaar geeft op het landschap. Dat is precies waar Into Nature om draait.

Cathja Maas magazine

‘In een landschap iets heftigs neerzetten, dat vind ik mooi. Dat geeft contrast en spanning.’

Cathja Maas · Insteller van Fonds Laboratorio

Natuur en kunst op scherp

Into Nature combineert het Drentse landschap met kunst om beide op scherp te stellen. Het overgrote deel van de kunstwerken worden speciaal voor Into Nature en de plek gemaakt. Kunstenaars komen van tevoren kijken en kiezen een plek die hen inspireert.

Zo maakte de New Yorkse kunstenaar Matthew Day Jackson met sprokkelhout uit de omgeving enorme, zwarte sculpturen van liggende mensen. Chaim van Luit maakte een neonwerk van het langste ‘palindroom’, een zin die je achterstevoren kunt lezen en dan precies hetzelfde blijft. In girum imus nocte et consumimur igni (‘Wij dolen rond in de nacht en worden door vuur verteerd’) knalde in neonletters uit het hoogveen. Het water op het Bargerveen maakte de zin compleet.

Hilde de Bruijn, artistiek leider van Into Nature, licht de plannen voor de komende editie van Into Nature toe.

Hilde de Bruijn artistiek leider Into Nature

‘Into Nature zet de verbeeldingskracht van beeldende kunst in om stil te staan bij de oude sporen in het landschap.’

Hilde de Bruijn · artistiek leider van Into Nature

Sporen in de tijd

Into Nature is elke keer op een andere plek, met een eigen dynamiek. De locatie van deze editie is de omgeving van het Drouwenerzand en het LOFAR-gebied tussen Exloo en Buinen. Een wonderlijke combinatie van heuvels en zoutkoepels, die zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Daarin liggen duizenden jaren oude grafheuvels, hunebedden en ruïnes van ijskoepels verborgen.

De aanwezigheid van LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld - waarmee wetenschappers de oorsprong van het heelal bestuderen - maken je extra bewust van de tijdelijkheid van alles. Het is het thema van deze editie van Into Nature: time horizons. Met beeldende kunst worden bezoekers uitgenodigd na te denken over tijd en tijdsbeleving.

Zelf een project financieren?

Wil je kunst en cultuur ondersteunen? Dan kun je, net als Cathja Maas, een CultuurFonds op Naam instellen. Het Cultuurfonds neemt je alle zorg uit handen en matcht je aan projecten die dicht bij je hart liggen.