Jonge Mecenas worden

Een geefkring voor een nieuwe generatie mecenassen! Via Jong Mecenaat kun je samen met anderen bijzondere projecten of talenten op het gebied van cultuur of natuur ondersteunen.

Geven & netwerken

Iedereen van 18 tot en met 45 jaar kan meedoen met Jong Mecenaat. Meedoen betekent geven! Maar ook aansluiting bij het Jong Mecenaat-netwerk van het Cultuurfonds. Minimaal drie keer per jaar word je samen met de andere jonge mecenassen uitgenodigd voor een evenement waarbij actuele projecten door de makers worden toegelicht.

Unieke bijeenkomsten

Eerstvolgende bijeenkomst:

Jong Mecenaat X Rosa Spier Huis

Jong Mecenaat brengt op 27 maart a.s. een bezoek aan het nieuwe Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan in Laren. Het Rosa Spier Huis is een culturele ontmoetingsplek en biedt een onderkomen aan kunstenaars op leeftijd, zoals musici, kunstschilders en acteurs. In 2019 ging de voorkeursstem van Jong Mecenaat naar het project Rosa Spier Huis & Jong Talent. Intussen is er hard gewerkt en is de nieuwe concert- en theaterzaal klaar voor gebruik.

Op 27 maart aanstaande kijken en luisteren we naar de eindopvoeringen van het interdisciplinaire project ‘Kunst van Leven’. 9 bewoners en 9 HKU-studenten geven ons een unieke inkijk in hoe een samenwerking tussen oude en jonge kunsttalenten in de praktijk in zijn werk gaat. Ook is er in de foyer een kunstexpositie te zien.

Bijeenkomsten 2019: 

 • Jong Mecenaat X NEMO: tentoonstelling Humania & presentatie NEMO De Studio december
 • Kunstontmoetingen PAN november
 • Uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan de Stichting de Hollandsche Molen november
 • Museumbezoek aan Kröller-Müller en lezing door Jip Hinten, junior conservator en ontvanger eerste jaarbijdrage Jong Mecenaat april
 • Uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds Mode Stipendium in het nieuwe werktheater in Amsterdam april
 • Bezoek Leiden: Sieboldhuis en de kassen van de Hortus Botanicus met afsluitende nieuwjaarsborrel januari

Bijeenkomsten 2018:

 • Uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan Reinbert de Leeuw november
 • Kunstontmoetingen PAN november
 • Uitreiking Cultuurfonds Mode Stipendium in het Stedelijk Museum in Amsterdam april 
 • Museumbezoek aan het Noordbrabants Museum en huisbezoek Huizinghe 'De Loet' maart
 • Boekpresentatie: Oranje in revolutie & oorlog, Hermitage Amsterdam februari

Bijeenkomsten 2017:

 • Uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan Geert Mak november
 • Kunstontmoetingen PAN november
 • Singer Laren: Young at Heart Collectors Night september
 • Holland Festival Amsterdam: Lucas en Arthur Jussen juli
 • Bezoek aan het Centraal Museum en Vrijvrouwe van Renswoude maart

Jaarbijdrage Jong Mecenaat

2018 - Rosa Spier Huis

Het Rosa Spier Huis biedt een onderkomen aan bejaarde kunstenaars zoals musici, beeldend kunstenaars, acteurs. De nieuwe concert- en theaterzaal biedt plek aan 150 mensen en 20 rolstoelgebruikers en zal vernoemd worden naar componiste Anna Stibbe. In de zaal vinden bijzondere ontmoetingen plaats tussen bewoners en jonge musici en acteurs. Samen geven zij presentaties en er zullen onder meer concerten plaatsvinden die openbaar toegankelijk zijn.

2017 - het Conservatoren Stipendium

Het Conservatoren Stipendium is een eigen initiatief van het Cultuurfonds waar elk jaar een bedrag van maximaal €25.000 wordt uitgereikt aan een museum. Het stipendium is bedoeld om een zittende conservator te vervangen die wordt vrijgesteld voor een onderzoek. Door het vrijmaken van de zittende conservator kan een junior-conservator worden aangesteld die tegelijk met het onderzoek de kans krijgt zich in een museale omgeving te ontwikkelen.

Aanmelden

Je kunt je aansluiten bij Jong Mecenaat met een gift vanaf € 100 per jaar. Door te schenken met de periodieke schenkingsovereenkomst is je gift volledig aftrekbaar voor je inkomstenbelasting. 

Belastingvoordeel

Door periodiek te schenken wordt je gift volledig aftrekbaar. Afhankelijk van je inkomen komt een gift van € 100 bruto dan neer op € 47,50 of € 35 netto per jaar. Wil je je belastingvoordeel eenvoudig berekenen, ga dan naar deze handige rekenmodule.

 

Marijke Naber
Voor vragen, neem contact op met:
Marijke Naber
Adviseur Partnerships
+31 6 29 42 70 94
m.naber@cultuurfonds.nl