Mokums Mecenaat

Van oudsher wonen er veel kunst- en cultuurliefhebbers in de Amsterdamse binnenstad. Zij hebben zich verenigd in een geefkring bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: Mokums Mecenaat. Doel is om samen kunst en cultuur in de Amsterdamse binnenstad te ondersteunen. Zowel ondernemers als particulieren kunnen zich aansluiten bij deze Amsterdamse geefkring.

Unieke bijeenkomsten

Meedoen betekent geven. Maar betekent ook aansluiting bij het netwerk van het Cultuurfonds. Zeker twee keer per jaar worden leden uitgenodigd voor interessante en unieke bijeenkomsten of activiteiten, waarin Amsterdam steeds het decor is. Er is ook steeds voldoende ruimte en tijd om te netwerken.

Agenda

Op dinsdag 21 mei a.s. zijn de leden van Mokums Mecenaat te gast bij de Hollandsche Manege aan de Vondelstraat in Amsterdam. Begin jaren '70 dreigde het gebouw te worden gesloopt. De sloop werd afgeblazen na heftige protesten en acties van leden van de Vereniging De Hollandsche Manege. In 1986 werd het gebouw deels opgeknapt maar helaas zijn er toen ook verminkende aanpassingen uitgevoerd door de gemeente Amsterdam. In de afgelopen jaren is de manege slecht onderhouden. De nieuwe eigenaar Stadsherstel Amsterdam, start binnenkort de grootscheepse restauratie van manege met de bijbehorende crowdfundactie om alles mogelijk te maken. Het exterieur en het interieur wordt hersteld, de manege krijgt haar grandeur terug, en er worden nieuwe voorzieningen aangebracht en de paardenstallen worden aan de huidige diervriendelijke eisen aangepast. 

De leden krijgen deze middag een rondleiding, worden bijgepraat over de restauratieplannen en de middag wordt afgesloten met een borrel. 

Bijeenkomsten 2019:

 • Lezing: Surinaamse maanden, Erfgoed & Kunst door Stella van Heeswijk en Nastasha Koppel in Amstelkerk, juli
 • Uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds Modestipendium NewWerktheater april
 • Bezoek restauratieatelier van steenhouwers Snoep & Vermeer Natuursteenwerken februari 

Bijeenkomsten 2018:

 • Bezoek Nihon no Hanga, privemuseum Elise Wessels december
 • Bekendmaking thema Open Monumenten Dag 2018, borrel Herengracht 476 juni
 • Rondleiding Groote Museum Artis door Haig Balian mei
 • Uitreiking Modestipendium in het Stedelijk Museum april
 • Boekpresentatie: Oranje in revolutie & oorlog, Hermitage Amsterdam februari 
 • Presentatie Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep van Marita Mathijsen januari

Bijeenkomsten 2017:

 • Uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs Geert Mak november
 • Bijeenkomst Amsterdam Museum, Mokum & Mecenaat september
 • Lancering Mokums Mecenaat in het ‘Huis van het Mecenaat’ maart
 • Aankondiging Mokums Mecenaat, huis Bartolotti januari
Mathilde Stuyling de Lange
Voor vragen, neem contact op met:
Mathilde Stuyling de Lange
Adviseur mecenaat
020 520 6175
M.StuylingdeLange@cultuurfonds.nl

Amsterdamse kunst en cultuur

Het Cultuurfonds heeft een unieke projectenportefeuille, waardoor er steeds projecten uit verschillende disciplines gekozen kunnen worden voor ondersteuning door Mokums Mecenaat.

Jaarbijdrage 2018: stemronde is aanstaande

Jaarbijdrage 2017: restauratie Keizerstrap Groote Museum Artis  

Meedoen

Als individu sluit u zich met een jaarlijkse gift van minimaal €250 aan bij Mokums Mecenaat. Door gebruik te maken van de periodieke schenkingsovereenkomst voor de duur van minimaal 5 jaar, is uw gift volledig aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.

Ambassade Hotel Amsterdam

Het Ambassade Hotel ondersteunt het initiatief Mokums Mecenaat en is trotse naamgever van deze Amsterdamse Geefkring. Het Ambassade Hotel organiseert zelf ook diverse culturele activiteiten in hun literaire salon. Tijdens de Literaire Salon @ Ambassade Hotel gaat een journalist of schrijver met een auteur in gesprek over een boek, oeuvre of (actueel) thema.