Bernard van Rossum winnaar Rogier van Otterloo Award 2022

Saxofonist, componist, dirigent en arrangeur Bernard van Rossum ontvangt dit jaar de Rogier van Otterloo Award. Deze stimuleringsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds - ter nagedachtenis aan componist en dirigent Rogier van Otterloo - bestaat uit een compositie opdracht voor Jong Metropole én een geldbedrag van tienduizend euro, mogelijk gemaakt door een schenking van Freek en Hella de Jonge.
7 augustus 2022
Bernard van Rossum winnaar Rogier van Otterloo Award 2022
Fotocredits:
Pieter Kunnen

Bernard van Rossum 

Musicus en componist Bernard van Rossum (1980), bekend om zijn doorleefde saxofoongeluid en pakkende composities, ontvangt de Rogier van Otterloo Award voor zijn schitterende spel en voor zijn bijzondere composities voor grote ensembles.

Juryvoorzitter en dirigent en componist Jong Metropole Tom Cohen:

“Componeren is één talent, maar focussen op grote ensembles is een andere dimensie en vereist andere vaardigheden. Bernard heeft met zijn Flamenco Big Band een echt nieuw geluid toegevoegd aan het conventionele Big Band-repertoire.Hij heeft ook voor andere uitvoerige ensembles geschreven en zijn gedegen opleiding, zijn mooie spel en de kilometers die hij als componist en arrangeur al heeft gemaakt zijn duidelijk hoorbaar en verdienen erkenning.”

Van Rossum groeide op in Spanje waar zijn muzikale belevingswereld werd gevormd door de Flamenco. In 2009 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij na muziekstudies in Spanje en de VS – en een biologiestudie in Schotland - naar het conservatorium ging. In zijn afstudeerproject kwamen zijn liefde voor flamenco en jazz samen met zijn talent voor arrangeren en componeren. Hij schreef nieuwe stukken en maakte arrangementen voor een bigband bezetting. Met zijn flamenco-jazz-orkest won hij in 2014 de Meerjazz International Big Band Competition en in 2015 de Keep an Eye The Records -competitie. Zijn debuut-album Jaleo Holandés werd tijdens de Flamenco Biënnale 2015 gelanceerd en lovend ontvangen. Met zijn bands treedt van Rossum op in binnen – en buitenland. Met de compositie-opdracht voor het Jong Metropole die aan de Rogier van Otterloo Award is verbonden kan Bernard van Rossum zich nog verder in zijn fantasierijke klankspectrum verdiepen.

Uitreiking Rogier van Otterloo Award 

De Rogier van Otterloo Award is zaterdag 6 augustus uitgereikt tijdens een concert van het Jong Metropole bij Radio Kootwijk. De award is een stimuleringsprijs voor de meest talentvolle jonge componist/arrangeur/dirigent en/of orkestleider om zich te blijven ontwikkelen op het gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek. Rogier Van Otterloo (1941-1988) drukte als componist, dirigent en arrangeur een belangrijke stempel op de lichte muziek in de jaren zeventig en tachtig. Van 1980 tot 1988 was Rogier van Otterloo chef-dirigent van het Metropole Orkest.

Het prijzengeld van deze 6e editie van de award wordt mogelijk gemaakt door een schenking van Freek en Hella de Jonge en bedraagt 10.000 euro.

Jong Metropole 

Het Jong Metropole is een samenwerking tussen het Nationaal Jeugdorkest (NJO), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO). Het orkest wordt samengesteld uit de beste musici van Nederlandse conservatoria zodat jonge talentvolle musici uit de klassieke én de jazzwereld elkaar vinden in een unieke setting. Deze zomer speelt het Jong Metropole onder leiding van Tom Cohen het programma East meets West. Daarbij smelt de muziek uit de westerse muziekbibliotheek samen met de muziek uit onder meer de Arabische traditie. Daarnaast zal ook de nieuwe compositie van Kika Sprangers, de Rogier van Otterloo Award winnaar uit het programma Jong Metropole 2021, in première gaan.

Keep an eye Foundation X Cultuurfonds 

Jong Metropole wordt dit jaar ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Keep an Eye Foundation. Tijdens de najaar tournee wordt de Keep an Eye Outstanding Talent Award uitgereikt aan een bijzonder talent uit het Jong Metropole orkest. Kijk voor meer informatie en de hele concertagenda op: www.jongmetropole.nl.