Bij het Cultuurfonds weten we hoe essentieel vrijwilligers zijn. Daarom eren we hen met de Cultuurfonds Onderscheiding, een groot dankjewel voor hun onbetaalbare bijdrage aan cultuur en natuur. Deze onderscheiding is de opvolger van de Zilveren Anjer en wordt jaarlijks toegekend aan drie bijzondere vrijwilligers in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. En dit jaar doen we dat voor de 75e keer.

Cultuurfonds Onderscheiding 2024

In 2024 gaat de Cultuurfonds Onderscheiding naar Rose Mary Allen, Franke Remerie, Patricia Tjiook Liem, Gert-Jan en Carla Kramer – Lems en de Engelen van Amerongen. Rose Mary Allen ontving deze eer voor haar toegewijde inzet en onderzoek naar het cultureel erfgoed en de geschiedenis van Curaçao. Franke Remerie werd beloond voor zijn onaflatende toewijding aan natuurbehoud en de bescherming van biodiversiteit. Patricia Tjiook-Liem werd erkend voor haar inspanningen om het cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland te behouden. Gert-Jan en Carla Kramer – Lems kregen de onderscheiding voor hun enorme bijdragen aan muziek, beeldende kunst, erfgoed en theater. Ten slotte werden de Engelen van Amerongen geëerd voor hun inzet in het behoud van historisch textiel.

Ingrid voor citaat

"Als de vrijwilligers er niet zouden zijn, dan zou langzaam al het textiel in het kasteel gaan vervallen."

Ingrid Cleijne · Engelen van Amerongen, laureaat Cultuurfonds Onderscheiding 2024

De Cultuurfondsonderscheiding krijgen zij als groot dankjewel en als aanmoediging om door te gaan!

Vrijwilligers maken het verschil

Vrijwilligerswerk heeft niet alleen een positieve impact op de projecten waar vrijwilligers zich voor inzetten, maar ook op de vrijwilligers zelf. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 91 procent van de vrijwilligers in Nederland gelukkig is, vergeleken met 85 procent van de niet-vrijwilligers. Daarnaast ervaren vrijwilligers een hogere tevredenheid over hun persoonlijke leven, sociale contacten en psychische gezondheid. Vrijwilligerswerk is dus niet alleen belangrijk voor ons maar ook voor hen.

Header vrijwilligers coverstory optie 4

“Zonder steun zou je de cultuur toch wel erg achteruit huppelen. En het is voor ons leuk om mensen te laten meegenieten van alle dingen we doen.”

Carla Kramer – Lems · laureaat Cultuurfonds Onderscheiding 2024

Iedereen kan een vrijwilliger voordragen voor de Cultuurfonds Onderscheiding

Vanaf 15 juni kan je iemand voordragen voor de Cultuurfonds Onderscheiding van 2025.

Lokale prijzen voor bijzondere vrijwilligers

Naast de Cultuurfonds Onderscheiding worden er ook lokaal vrijwilligers geëerd door het Cultuurfonds, zoals met de Groene Anjer van het Cultuurfonds Drenthe en de Brabant Bokaal van het Cultuurfonds Noord-Brabant. Deze regionale onderscheidingen zetten lokale vrijwilligers in het welverdiende zonnetje, omdat zij zich uitzonderlijk hebben ingezet voor cultuur of natuur in hun regio.

Brabant bokaal 1
Rose mary allen citaat

“Vrijwilligerswerk betekent ook dat ik mijn kennis deel.” 

Rose Mary Allen · laureaat Cultuurfonds Onderscheiding 2024

Speciale regelingen en steun

Naast onze prijzen willen wij vrijwilligers ook op een andere manier ondersteunen. Door hun financieel te ondersteunen bij hun werk. (Vrijwilligers)organisaties kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor projecten op het gebied van beeldende kunst, erfgoed, geschiedenis & letteren, muziek, theater, dans & film en natuur. Dit alles om hun cruciale werk te kunnen voortzetten en uitbreiden.

Erfgoedvrijwilligers 1

Daarnaast hebben wij ook enkele speciale regelingen. Zo kunnen amateuronderzoekers in de veldbiologie financiering aanvragen, zolang hun onderzoek resulteert in een publicatie. En zijn er thematische fondsen, zoals het Themafonds Erfgoedvrijwilligers, dat bijdraagt aan projecten door en voor erfgoedvrijwilligers.

Kan jouw (vrijwilligers)organisatie wel wat financiële steun gebruiken?

Doe de Quickscan en ontdek of je kans maakt op een bijdrage van het Cultuurfonds.

Samen maken we het verschil

Dankzij de inzet van vrijwilligers blijft onze cultuur levendig en onze natuur beschermd. Bij het Cultuurfonds zijn we vastbesloten om deze onmisbare krachten te blijven ondersteunen en waarderen. Daarom zeggen wij: Vrijwilligers, bedankt. Jullie zijn de onzichtbare helden van onze samenleving. Samen bouwen we aan een toekomst waarin cultuur en natuur kunnen bloeien. Want de wereld is beter af met cultuur!

Annemarie Willems 2

“Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de erfgoedsector. Het is de kurk waar de sector op drijft. Zonder vrijwilligers kunnen we ons erfgoed niet in stand houden.” 

Annemarie Willems · Adviseur Erfgoed & Monumentenzorg

Doe mee en ondersteun ons werk

Word donateur van het Cultuurfonds en draag bij aan een wereld waarin vrijwilligers hun waardevolle werk kunnen blijven doen.