13b9d7da cb34 11ed a293 02d1dbdc35d1

Het ligt voor het oprapen

educatieproject Schelpenteldag 2024
Aangevraagd door
Stichting Het Zeeuwse Landschap
Bijdrage
€ 25.600,00
Werkterrein
natuur

Wat hebben een nonnetje, een zaagje en een witte dunschaal met elkaar gemeen? Dit zijn allemaal schelpen die aan de Nederlandse kust voor het oprapen liggen!

Op zaterdag 23 maart 2024 trekken we onze regenlaarzen aan, pakken we onze emmers erbij en stappen we het strand op tijdens de Schelpenteldag. In 2023 werd dit voor het eerst georganiseerd. Het bleek een groot succes: 19 locaties en honderden vrijwilligers deden mee. Dat smaakte naar meer.

Burgerwetenschappelijk onderzoek

Je hoeft niet dagen in een lab te zitten om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Steeds vaker ontstaan er zogenaamde ‘burgerwetenschappelijke onderzoeken’. Denk aan vogels tellen of bij-vriendelijke tuinen planten en in de gaten houden. Omdat Nederlanders graag uitwaaien op het strand, zag Het Zeeuws Landschap een mogelijkheid. Tijdens je wandeling vul je een emmertje met schelpen, legt soort bij soort en levert het bij de organisatie in. Zo geniet je van een dagje strand én draag je bij aan waardevolle wetenschappelijke gegevens over de Noordzee natuur. Win-win dus!

Waarom ondersteunt het Cultuurfonds Schelpenteldag 2024?

  • Het biedt zowel kinderen als volwassenen een leuke mogelijkheid om hun kennis van schelpen en zeeleven te vergroten.
  • Voor wetenschappers geldt de opbrengst als een aanvulling op bestaande gegevens over het onderzeese leven van de Noordzee.
  • Het is natuureducatie op een zeer toegankelijke manier.

Ook een bijdrage aanvragen voor je natuurproject?

Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: