De bunker van kamp vught beeld NM Kamp Vught

Het Ultimatum

podcast Het Ultimatum. Een verhalende podcast van Trouw en Nationaal Monument Kamp Vught
Aangevraagd door
Stichting Nationaal Monument Kamp Vught
Bijdrage
€ 9.700,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

In 2024 herdenken we een aangrijpende gebeurtenis uit onze geschiedenis: 80 jaar geleden werden 23 mannen, die werkten als drukkers en verspreiders van de illegale krant Trouw, geëxecuteerd in Kamp Vught. Hun verhaal staat centraal in de podcastserie Het Ultimatum, een samenwerking tussen Trouw en het Nationaal Monument Kamp Vught.

Een ultimatum of een valstrik?

Tijdens hun gevangenschap ontving de redactie van Trouw een briefje met een ultimatum: als de krant zou stoppen, zouden de nazi’s bereid zijn om de 23 mannen gratie te verlenen. De redactie stond voor een onmogelijke opgave en koos ervoor om door te gaan. Maar nu wordt betwijfeld of dit ultimatum echt van de Duitsers kwam. Historisch onderzoek suggereert namelijk dat de mannen altijd al zouden worden geëxecuteerd, ongeacht wat de redactie besloot.

Slachtoffers trouw krant

Herinneren we ons de gebeurtenissen van 80 jaar geleden?

Nu, tachtig jaar later, werkt Trouw, in samenwerking met het Nationaal Monument Kamp Vught, aan een podcastserie over dit aangrijpende verhaal. De podcast gaat niet alleen in op de moeilijke keuze waar de redactie voor stond, maar ook op de opeenvolging van arrestaties die leidde tot de executie van de 23 mannen. Er worden vragen gesteld over hoe de Sicherheitsdienst aan alle informatie kwam en wat dit betekende voor de mannen van Trouw.

Heb je verhalen uit jouw eigen familie? Heb je brieven? Of materiaal dat nieuw licht kan werpen op de legitimiteit van het ultimatum?

Trouw is op zoek naar nieuwe informatie voor hun podcast.

Monument op de plek waar de 23 Trouw verspreiders zijn gefusilleerd
Monument op de plek waar de 23 Trouw verspreiders zijn gefusilleerd

Waarom steunt het Cultuurfonds Noord-Brabant Het Ultimatum?

  • Met Het Ultimatum wordt niet alleen een verhaal verteld, maar worden ook vragen gesteld over de waarde van vrijheid en de moed die nodig is om standvastig te blijven in tijden van onderdrukking. Het is een eerbetoon aan degenen die hun leven hebben gegeven in de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid.
  • De podcast is een unieke samenwerking tussen Trouw, een bekende krant, en het Nationaal Monument Kamp Vught, een gerespecteerd oorlogsmuseum. Samen bereiken ze een groot publiek en houden ze de herinnering aan deze pijnlijke gebeurtenis levend voor toekomstige generaties.

Bezig met een (cultuur)project in Noord-Brabant?

Bekijk of jouw project kans maakt op geld van het Cultuurfonds Noord-Brabant!

Dit project kreeg een toekenning uit: