Header mural 2

Van onderdrukking tot veerkracht

Project Murals
Aangevraagd door
Stichting Altijd Doorgaan
Bijdrage
€ 7.500,00
Werkterrein
Meerdere werkterreinen

In de Surinaamse districten Paramaribo, Para en Coronie komen verhalen van het slavernijverleden tot leven op de muren. Het project Adversity, Resilience & Growth van Stichting Altijd Doorgaan en Women United Suriname dient als een soort openluchtmuseum en laat via muurschilderingen de reis van onderdrukking naar veerkracht en groei zien.

Met behulp van lokale materialen en een technisch team onder leiding van de gerenommeerde kunstenaar Rinaldo Klas brengen kunstenaars van verschillende achtergronden hun visie op het slavernijverleden tot leven. De focus ligt niet op onderdrukking en slachtofferschap, maar juist op de veerkracht en kracht van de Surinaamse gemeenschap.

Maxi linder muurschildering in Krabbesteeg in Paramaribo
In januari 2024 is de beroemde Maxi Linder al door kunstenaar Amarildo Jubitana in de Krabbesteeg op een mural vereeuwigd. Foto: Jomara Roletti

Meer dan muurschilderingen

Deze kunstwerken bieden niet alleen een nieuwe kijk op het verleden, maar stimuleren ook economische en persoonlijke groei onder zowel de betrokken kunstenaars als de gemeenschap. Door samen te werken met RUMAS, een organisatie die jongeren helpt die hun school niet hebben afgemaakt, krijgen deze 'dropouts' de kans om nieuwe vaardigheden te leren en een actieve rol te spelen in hun gemeenschap. Het gaat bij dit project dus niet alleen om het creëren van kunst, maar ook om het bevorderen van onderling begrip, zelfvertrouwen en culturele uitwisseling binnen de gehele Surinaamse samenleving.

Waarom steunt het Cultuurfonds Adversity, Resilience & Growth?

  • Het project verhoogt het bewustzijn over het slavernijverleden.
  • De muurschilderingen verrijken het culturele landschap en stimuleren lokale kunstinitiatieven.
  • Het project bevordert eenheid en begrip binnen de gemeenschap.

Ook een aanvraag doen voor een cultuurproject in Suriname?

Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: