Duiven temminck en knip 2

De duiven van Temminck en Knip

publicatie 'De duiven van Temminck en Knip' door A. Reeuwijk en H. Wijnhoven
Aangevraagd door
Sterck & De Vreese B.V.
Bijdrage
€ 5.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

In 1811 verbluften de Nederlandse zoöloog Coenraad Jacob Temminck en de Franse kunstenares Pauline Knip de Courcelles de wereld met een magnum opus: Histoire Naturelle des Pigeons et des Gallinaces. Deze monumentale monografie is een samensmelting van Temmincks wetenschappelijke precisie en Knips levensgrote illustraties. Na bijna twee eeuwen zijn de 86 duivenafbeeldingen in een heruitgave opnieuw te bewonderen.

Het ontstaan van het boek

De heruitgave bevat introducties van Hay Wijnhoven en Alexander Reeuwijk. Deze gaan zowel over duiven als over de ontstaansgeschiedenis van het origineel. De prachtige afbeeldingen zijn een mijlpaal in de geschiedenis van de vogelboeken en de wetenschappelijke beschrijving van duivensoorten en individuele duiven zijn uniek. 

Verrassingen met duiven?

Vandaag biedt deze heruitgave, 200 jaar later, een unieke gelegenheid om te genieten van deze historische schat en inzicht te krijgen in de wereldwijde taxonomie van duiven volgens Temminck. De duiven van Temminck en Knip blijft een onschatbare bron van historische waarde, wetenschappelijke precisie en visuele pracht. Daarnaast onthult het boek het intrigerende verhaal van hoe Knip Temminck te slim af was en er ongeschonden mee wegkwam…

Waarom steunt het Cultuurfonds De duiven van Temminck en Knip?

  • De heruitgave draagt bij aan de Nederlandse culturele en wetenschappelijke geschiedenis, waarbij het werk als een waardevol erfgoedstuk wordt erkend.
  • Het initiatief maakt de rijkdom van ons cultureel erfgoed toegankelijk voor een breed publiek door dit meesterwerk opnieuw beschikbaar te stellen.
  • De duiven van Temminck en Knip verrijkt niet alleen onze wetenschappelijke en culturele vaardigheden, maar versterkt ook het begrip van ons culturele erfgoed.
  • De duiven van Temminck en Knip vormt een unieke brug tussen kunst, wetenschap en geschiedenis.

Bezig met onderzoek en het schrijven van een publicatie en heb je geld nodig?

Wie weet maak je kans op een bijdrage van het Cultuurfonds.  Bekijk de voorwaarden.

Dit project kreeg een toekenning uit: