Header slauerhoff optie 2

De stem van een reisluchtige dichter

publicatie 'Logboek Slauerhoff' door H. Aalders en M. Voskuil
Aangevraagd door
Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

“Alleen in mijn gedichten kan ik wonen”, is misschien de bekendste dichtregel van scheepsarts en schrijver J. Slauerhoff. Deze beroemde woorden staan symbool voor het leven van de reislustige scheepsarts en de rol van (schrijf)kunst in zijn bestaan. Dit avontuurlijke leven wordt in zijn eigen dichterlijke woorden beschreven in Logboek Slauerhoff.

Verlangen naar het onbekende

Slauerhoff staat bekend om zijn melancholische en avontuurlijke poëzie. Zijn gedichten verkennen thema's als rusteloosheid, onvrede met het bestaan en heimwee naar het onbereikbare. Ook is zijn fascinatie voor verre plaatsen en andere culturen zichtbaar in veel van zijn werken.

Op zee droom ik altijd

Niet zo gek eigenlijk. Als scheepsarts maakte Slauerhoff namelijk veel lange reizen per schip. Het isolement aan boord kwam hem goed uit. In zijn hut trok hij zich terug om te kunnen werken aan zijn romans, verhalen en gedichten. Tijdens de reizen op zee is een groot deel van Slauerhoffs oeuvre ontstaan.

Zeilend door Slauerhoffs gedachten

Logboek Slauerhoff geeft een inkijk in het leven van de dichter, verteld in zijn eigen woorden. Je leest over zijn avonturen en gedachten in dagboekfragmenten en reisverslagen. De toevoeging van persoonlijke foto's en documenten geeft het boek een extra dimensie. Het logboek onthult niet alleen Slauerhoffs reislustige geest, maar biedt ook een uniek inzicht in de daadwerkelijke ervaringen en gedachten die zijn literaire creaties hebben gevormd. Dichter bij Slauerhoff dan dit kom je niet!

Logboek Slauerhoff dagboeken en reisverslagen4

Waarom heeft het Cultuurfonds bijgedragen aan Logboek Slauerhoff?

  • Het Cultuurfonds draagt bij aan het behoud en de verspreiding van literair erfgoed door het boek te ondersteunen. Slauerhoff wordt gezien als een unieke figuur in de Nederlandse literatuur, en dit werk draagt bij aan het behoud en de waardering van zijn literaire nalatenschap.
  • De reisreportages onthullen een luchtigere en soms humoristische kant van Slauerhoff, die verschilt met de wat ernstige toon in zijn gedichten en romans. Dit geeft een veelzijdiger beeld van de auteur.

Bijdragen aan het behoud van literair erfgoed?

Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: