Macht van de Mediamaker 935 x 700 2

Welkom in mijn buurt

educatieproject Welkom in mijn buurt
Aangevraagd door
Stichting Bekijk 't
Bijdrage
€ 17.500,00
Werkterrein
ZOZ

Wat als je in een buurt woont waarvan de gemeente het wel een goed idee vindt als er wat meer kapitaalkrachtige bewoners kwamen wonen? En wat als jij ruimte voor die nieuwe bewoners moet maken omdat jij niet zo kapitaalkrachtig bent?

Voor veel vmbo-leerlingen van het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht in Amsterdam-Noord is dit realiteit. Hun huurcontracten worden opgezegd omdat hun sociale huurwoning ruimte moet maken voor een gloednieuw koophuis.

Jongerenmanifest voor de gemeente

In de driejarige leerlijn Welkom in mijn buurt van Bekijk ’t leren zij welke creatieve tools ze kunnen inzetten om regie te krijgen over hun eigen leefomgeving. Ze werken aan reportages, videopodcasts en een creatief statement voor op het schoolplein. Het project wordt afgesloten met een jongerenmanifest dat wordt overhandigd aan de Gemeente Amsterdam.

‘Een collega ontdekte dat haar leerling uit haar woning was gezet. De flat moest plaats maken voor de nieuwbouwwijk waarin die collega een huis had gekocht. Ze schrok zich kapot.’

Shariffa Bahri · initiatiefnemer Welkom in mijn buurt
Vanilla bear films J Ew N Qerg3 Hs unsplash

Waarom steunt het Cultuurfonds Welkom in mijn buurt?

Bekijk ’t werkt al meer dan twintig jaar op vmbo-scholen in Amsterdam. Veel van deze scholen liggen in wijken die te maken hebben met gentrificatie. Deze ontwikkeling heeft niet alleen veel invloed heeft op het dagelijkse leven van leerlingen, maar ook op hun toekomst.

  • In Welkom in mijn buurt ervaren leerlingen dat zij op creatieve wijze invloed kunnen uitoefenen.
  • Met dit project leren jongeren dat zij ertoe doen.
  • Cultuureducatie, maatschappijleer, activisme, kunst en onderzoek gaan hand in hand gaan met de leerling en diens (toekomstige) leefomgeving.
  • Leerlingen werken langdurig aan dit project.
  • Voor Welkom in mijn buurt werkt Bekijk ’t samen met Productiehuis Noord, ABC Noorderlicht, Hogeschool InHolland en United Painting.

Bijdrage nodig voor jouw project?

Misschien pas je bij ons. Via Fonds ZOZ ondersteunen we culturele- of kunstprojecten die verschillen tussen mensen overbruggen, vaste denkkaders doorbreken en empathie en begrip stimuleren. Kijk of je een aanvraag kunt doen.

Dit project kreeg een toekenning uit: