Hero img

Een gemaskerd Winti-bal

Winti Bal Masque
Aangevraagd door
Stichting ABAN / ABAN Foundation
Bijdrage
€ 5.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

Na bijna 10 jaar wachten is het eindelijk zover. In 2023 organiseren wintipriesteres Marian Markelo en kunstenaar Boris van Berkum voor de tweede keer het Winti Bal Masqué. Dit avondvullende feest biedt theater, dans, kunst, mode, glitter & glamour en combineert de Winti-cultuur met de traditie van het Bal Masqué. Het is een viering van liefde, verbinding en zelfexpressie.

Vijf goden

Winti Bal Masqué stelt ons voor aan de Kabra-voorouders en vijf Winti goden: Leba, de beschermer van wegen; Mama Aisa, de Moedergodin; Papa Fodu, de slangengod; Watra Ingi, de beschermer van zoetwater; Apuku, de bosgod; en Kromanti, de luchtgoden. Tijdens het Winti Bal Masqué worden deze Winti goden, samen met de Kabra-voorouders, als eregasten geëerd.

In première

Tijdens het Winti Bal Masqué zijn er twee premières. Het theaterstuk Oost is Oost, West is West van de verzetsheld Anton de Kom is tijdens het bal voor het eerst te zien. Het stuk is ontdekt in de archieven van het Literatuurmuseum door auteur Raoul de Jong. Regisseur Maarten van Hinte heeft vervolgens een adaptatie van het stuk gemaakt en deze zal tijdens het bal te zien zijn. Een ander hoogtepunt is de première van het levensgrote Mama Aisa (moedergod) pronkbeeld, ingewijd door Marian Markelo en gecreëerd door kunstenaar Boris van Berkum.

Dresscode(s), kiekjes en optredens

Bezoekers kunnen ook genieten van optredens van onder andere het Untold theatergroep, Wehpokamanong, Black Harmony met Sokopsalmen Banya en Susa muziek, en de Kaseko dansband Konsensi, Sanisa Koto Groep. Er zijn verschillende dresscodes, zoals Afro-Surinaamse, Venetiaanse glamour, Afro-futurisme, surrealisme en Caribisch carnaval. Bezoekers worden aangemoedigd om zich volgens deze thema's te kleden. Ook is er een fotobooth en een scala aan Surinaamse lekkernijen en unieke items te koop bij de kraampjes.

Viering van de Winti-cultuur

Het Winti Bal Masqué belooft niet alleen een onvergetelijke avond te worden, maar draagt ook bij aan het herstel en de herwaardering van de Winti-cultuur. Het is een viering van diversiteit, een stap naar begrip en een brug naar een verenigde toekomst waarin culturele erfgoederen worden gekoesterd en gevierd.

Een nostalgisch feest én een geweldige kennismaking

Waarom steunt het Cultuurfonds Winti Bal Masqué?

  • Het Winti Bal Masqué draagt bij aan de culturele diversiteit in Nederland door het vieren en herwaarderen van de Winti-cultuur, en biedt zo een waardevolle aanvulling op het culturele landschap.
  • Dit evenement bevordert begrip en inclusiviteit door de Afro-Surinaamse Winti-cultuur openlijk te omarmen en dekolonisatie van de geest te stimuleren.
  • Het evenement combineert kunst, theater, dans en muziek op een unieke en inspirerende manier.
  • Het Winti Bal Masqué brengt mensen samen en versterkt de trots, het zelfbewustzijn en de emancipatie van de nazaten van de Winti-cultuur.
  • Het project helpt de institutionele onderdrukking van de spirituele voorouders te herstellen en oude stigmatisering te doorbreken, wat een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse geschiedschrijving.

Denk jij dat jouw project aansluit bij het DNB Fonds

Bekijk hier de voorwaarden.

Dit project kreeg een toekenning uit: