In Amsterdam rond 1900 was het straatbeeld gevuld met ratelende karrenwielen op kasseien en boten beladen met zuurkoolproducten die door de grachten voeren. De stad was een bruisende smeltkroes van diverse geuren en culturen, waarin mensen van alle klassen en standen, rijk en arm samenkwamen. Het zuur was het culinaire bindmiddel van de kooplui uit de Jodenhoek in Amsterdam. Dit mengsel van zout, azijn en kruiden werd gebruikt om groenten in te leggen en verbindt de verkopers van deze producten.

In De zure stad beschrijven Paul van Ravestein en Monique Mulder de geschiedenis van het Amsterdamse zuur. Ze belichten de inleggerijen, conservenfabrieken, -veilingen en de kooplui die het zuur aan de man brachten. Met meer dan vierhonderd beelden laten ze zien hoe het zuur een belangrijk onderdeel is geweest van de culturele identiteit van Amsterdam. De augurken, uitjes en haringen schilderen het verhaal van de ontwikkeling en geschiedenis van de stad.

Augurk
Maak kans op 'De Zure Stad'!

Winnen?

Het Cultuurfonds mag een aantal exemplaren van het boek verloten onder donateurs. Stuur vóór dinsdag 1 augustus een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel 'De Zure Stad' en in de mail je naam en adres, en maak kans!