Hee Cultuurfonds, ik wil geven aan cultuur zodat meer makers kunnen aanvragen.

Steun cultuur vanaf 3 euro per maand

Word donateur

De impact die we maken

Bekijk meer projecten
Voorjaar pinetum

Waarom zouden botanische tuinen alleen voor het oog een lust zijn? Verscholen in een villawijk in Hilversum ligt de groene oase Pinetum Blijdenstein. Deze botanische tuin is gespecialiseerd in coniferen, maar je vindt er ook cycadeeën, ephedra's en rhododendrons en in de kassen groeien tropische planten. Dankzij de ‘zintuigenwandeling’ is het Pinetum nu niet alleen meer een genot voor het oog, maar ook voor de neus en de oren.

Neuzen in het Pinetum
  • natuur
Noord-Holland
Header wietske

Wietske Postma studeerde 'Furniture Restoration' aan West Dean College in het Verenigd Koninkrijk. Na haar studie in Nederland aan het Hout- en Meubileringscollege wilde ze meer leren over het herstellen van oude meubels en andere waardevolle spullen.

Meubelrestauratie in Engeland
  • wetenschap
Landelijk
What freedom is to me homage 2022

Wat betekent vrijheid wanneer je opgroeit als zwarte man? Of als queer persoon? Kunstenaar Isaac Julien strijdt in zijn poëtische video-installaties voor gelijke rechten voor iedereen, met specifieke aandacht voor de zwarte en queer identiteit. De overzichtstentoonstelling Isaac Julien: What Freedom Is To Me in het Bonnefantenmuseum in Maastricht toont zijn belangrijkste (video)werk tot nu toe.

Wat is vrijheid voor jou?
  • beeldende kunst
Landelijk
Amsterdam Thomaskerk 1972

Na een flinke opknapbeurt is de Thomaskerk in Amsterdam weer helemaal als nieuw. Tijdens de restauratie is niet alleen het oude jasje opgepoetst, maar zijn er ook moderne snufjes toegevoegd.

Restauratie Thomaskerk Amsterdam
  • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
Maria Magdalenakerk Goes

Zeeland staat op het punt geschiedenis te schrijven met een toffe nieuwe culturele samenwerking. Een ambitieus project genaamd 600 jaar kerk(ont)wijding. 

Zeeuwse Ode aan Erfgoed
  • muziek
Zeeland
Ingepakt persfoto 2 orig

Een theatervoorstelling en een expositie over plasticsoep en duurzaamheid gemaakt door beeldend kunstenaars, een bevlogen regisseur, ervaren acteurs en spelers met een verstandelijke beperking. Dat is INGEPAKT.

Ingepakt
  • theater, dans en film
Limburg
Twee vrouwen

Turkse en Marokkaansen vrouwen verenigden zich om samen te strijden voor emancipatie.

Veertig vrouwen om nooit te vergeten
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Mensen zeggen dingen

Vaak wordt spoken word in Nederland gezien als 'slechte poëzie'. Daar willen de mensen achter Mensen Zeggen Dingen verandering in brengen. Met hun Clubshows willen ze de perceptie van deze literaire vorm opfrissen.

Mensen Zeggen Dingen in de Club
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
ILFU

Dat literatuur zoveel meer is dan het papieren boek bewijst het Internationaal Literatuurfestival Utrecht. 

Avontuurlijk literatuurfestival voor alle lezers
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Kunstenaars Bruin Parry en Jan Hoek staan samen met twee bijna-naakte modellen voor een dichte garagedeur. Bruin staat vooraan. Hij heeft het syndroom van down. Hij heeft witgeverfd haar, een grote bril met een zwart montuur en draagt een bruine ribjas op een zwart overhemd. Jan staat achter hem met één hand in de zak van zijn joggingpak. Zijn gemillimeterde haar is geel, roze en blauw geverfd. Achter hen staan aan weerszijden twee mannelijke modellen. Ze dragen alleen een ouderwetse onderbroek en witte sportsokken met schoenen. Iedereen kijkt recht in de camera.

Waarom vind je de kunst van kunstenaars met een beperking alleen in speciale ‘outsider’- ateliers, -musea en -galeries?

Hier zijn geen regels en iedereen is welkom
  • beeldende kunst
Landelijk