De Cultuurfonds Talentprijs Charlotte Köhler bedraagt twee keer 20.000 euro en wordt sinds 1988 elk jaar uitgereikt aan één persoon of collectief in de categorie beeldende kunst, en één in de categorie theater. Om kans te maken moet je jonger zijn dan vijfendertig jaar en van Nederlandse afkomst, of minstens drie jaar in Nederland wonen. En ja, natuurlijk moet je talent hebben, maar belangrijker is misschien wel dat je binnen je vakgebied vernieuwend bezig bent.

2023

De Cultuurfonds Talentprijzen zijn op 1 september 2023 uitgereikt aan theatermaker, performer en muzikant Saman Aminien en aan beeldend kunstenaar Kevin Osepa.

Cultuurfonds Talentprijs Charlotte Köhler - Theater 2023: Saman Amini

Saman Amini (1989) is geboren in Iran en kwam op zijn 11e naar Nederland waar hij tot zijn 16e in een AZC woonde. Via Stichting De Vrolijkheid kwam hij in aanraking met Theatergroep DOX waar zijn talent als verhalenverteller een vlucht nam. In 2014 studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht. In 2016 werd Amini lid van Het Nationale Theater. Hij richtte ook zijn eigen stichting op: BLACK SHEEP CAN FLY. Hier creëert hij urgente, menselijke verhalen die vaak over het hoofd worden gezien in het theater, maar wel degelijk deel uitmaken van onze maatschappij. Met theater, muziek en film daagt Amini zijn publiek uit tot verbinding en begrip voor elkaar. Met als centrale vraag: wat betekent thuis en wanneer voel ik me volledig geïntegreerd?

De jury prijst de manier waarop Amini met relativering en humor pijnlijke onderwerpen rond vooroordelen en racisme bespreekbaar maakt. “Zijn werk is agenderend, raakt actuele snaren en biedt inzicht in zijn persoonlijke leven en dat van nieuwkomers. Van zijn kinderjaren in Teheran, zijn tijd in het Brabantse AZC tot aan zijn studietijd aan de Toneelacademie Maastricht. Amini is een intrigerende performer, bezit een groot theatraal talent en schrijft songteksten die beklijven. Hij bereikt een breed en nieuw publiek en bespreekt onderbelichte thema's.”

Cultuurfonds Talentprijs Charlotte Köhler - Kunst 2023: Kevin Osepa

Kevin Osepa (1994) is geboren in Willemstad op Curaçao. Hij studeerde in 2017 af als fotograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij ontving nominaties voor het Steenbergen Stipendium (2017), de Volkskrant Beeldende Kunstprijs (2018) en een werkbijdrage van het Mondriaan Fonds (2019). Zijn korte film "Watamulareeds" was genomineerd op het Nederlands Film Festival in 2020 en twee jaar later won zijn film "La Última Ascensión" (2022) een Gouden Kalf voor Beste Korte Film.

De jury prijst Kevin Osepa's opmerkelijke prestaties sinds zijn afstuderen in 2017. Als jongste genomineerde ooit voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in 2018, valt hij op als een gedreven en samenwerkende 'visuele verhalenverteller'. “Zijn beeldtaal combineert esthetiek uit de reclamewereld met poëtische foto's, films en installaties die zijn verbondenheid met de Antilliaanse cultuur, afro-spiritualiteit, familiebanden, seksuele identiteiten en dekolonisatie weerspiegelen. Met innemende beelden reflecteert hij op zijn leven en dat van Afro-Caraïbische jongeren in een postkoloniale context en weet hij de toeschouwer te raken. Zijn solide praktijk getuigt van ondernemerschap.” Met de Charlotte Köhler Prijs wil de jury zijn autonome beeldende werk verder stimuleren.

Wie was Charlotte Köhler ?

Toen de Amsterdamse Charlotte Köhler (1892-1977) als tiener vanaf de allerhoogste zitplaatsen in de Stadsschouwburg keek naar het toneelstuk De Dame met de Camelia’s, wist ze wat ze wilde worden: actrice. Köhler, van eenvoudige komaf en zonder verdere opleiding dan de basisschool, werkte zich op in de theaterwereld, voltooide de toneelschool, en begon aan haar carrière. Ze ontwikkelde zich tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse actrices en voordrachtskunstenaars.

Bij haar overlijden in 1977 liet Charlotte Köhler een deel van haar vermogen na aan het Cultuurfonds. Samen met het fonds bedacht ze een invulling voor haar erfenis: van het geld zouden elk jaar prijzen moeten worden uitgereikt aan jonge, veelbelovende kunstenaars. Kunstenaars in de brede zin van het woord: theatermakers, musici, filmmakers, beeldend kunstenaars, architecten, vormgevers.

Charlotte
Charlotte Köhler (1892-1977)
60f57233dfffc1036820b496 Salomonsoordeel Fotografie Prins de Vos60 web

"Ik maak geen theater waar je naar kijkt. Ik maak theater waar je middenin zit."

Ilay den Boer - winnaar Cultuurfonds Talentprijs - theater (2011)

Winaars

Iedereen die maar bijdraagt aan een mooiere wereld maakte wat Köhler betreft kans op een deel van haar erfenis.

  • Choreografie: Cherish Menzo

    Beeldende kunst: Salim Bayri

Nalaten in vertrouwen

Inmiddels zijn er ook anderen zoals Charlotte Köhler, die een deel van hun vermogen aan kunst en cultuur willen nalaten. Meer weten over de mogelijkheden?