De Charlotte Köhler Prijs bedraagt twee keer 20.000 euro en wordt sinds 1988 elk jaar uitgereikt aan één persoon of collectief in de categorie beeldende kunst, en één in de categorie theater. Om kans te maken moet je jonger zijn dan vijfendertig jaar en van Nederlandse afkomst, of minstens drie jaar in Nederland wonen. En ja, natuurlijk moet je talent hebben, maar belangrijker is misschien wel dat je binnen je vakgebied vernieuwend bezig bent.

Charlotte Köhler Prijs 2021 - Puck Verkade

Wie was Charlotte Köhler ?

Toen de Amsterdamse Charlotte Köhler (1892-1977) als tiener vanaf de allerhoogste zitplaatsen in de Stadsschouwburg keek naar het toneelstuk De Dame met de Camelia’s, wist ze wat ze wilde worden: actrice. Köhler, van eenvoudige komaf en zonder verdere opleiding dan de basisschool, werkte zich op in de theaterwereld, voltooide de toneelschool, en begon aan haar carrière. Ze ontwikkelde zich tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse actrices en voordrachtskunstenaars.

Bij haar overlijden in 1977 liet Charlotte Köhler een deel van haar vermogen na aan het Cultuurfonds. Samen met het fonds bedacht ze een invulling voor haar erfenis: van het geld zouden elk jaar prijzen moeten worden uitgereikt aan jonge, veelbelovende kunstenaars. Kunstenaars in de brede zin van het woord: theatermakers, musici, filmmakers, beeldend kunstenaars, architecten, vormgevers.

Charlotte
Charlotte Köhler (1892-1977)

Winaars

Iedereen die maar bijdraagt aan een mooiere wereld maakte wat Köhler betreft kans op een deel van haar erfenis.

  • Choreografie: Cherish Menzo

    Beeldende kunst: Salim Bayri

Nalaten in vertrouwen

Inmiddels zijn er ook anderen zoals Charlotte Köhler, die een deel van hun vermogen aan kunst en cultuur willen nalaten. Meer weten over de mogelijkheden?