Pop Stipendium voor Altin Gün, Judy Blank of Weval

Altin Gün, Judy Blank en Weval. Zij zijn de drie genomineerden voor het Cultuurfonds Pop Stipendium. Op zaterdag 18 januari 2020 wordt op Eurosonic Noorderslag bekend wie het prijzengeld van 10.000 euro in de wacht sleept. Met dit stipendium wil het Cultuurfonds een veelbelovend popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen.
14 november 2019
Pop Stipendium voor Altin Gün, Judy Blank of Weval
Fotocredits:
Sanja Marusic, Satellite June, Bibian Bingen

Altin Gün 
De Amsterdamse band Altin Gün is opgericht in 2017. Bassist Jasper Verhulst raakte in Istanbul bevangen door de Anatolische rock van Baris Manço, Selda Bağcan en Erkin Koray. Samen met gitarist Ben Rider, toetsenist/saz-speler/zanger Erdinç Ecevit, zangeres Merve Dasdemir, drummer Daniel Smienk en percussionist Gino Groeneveld speelt de band inmiddels met de albums 'On' en 'Gece' over de hele wereld.

De mix van traditionele pop en psychedelische funk/disco valt zo in de smaak dat de band werd uitgenodigd door Tame Impala om supportshows te spelen bij hun tour in Amerika. Down Under speelde Altin Gün met de Australische Psych-rockers King Gizzard. In Europa verkocht de band moeiteloos 1000+ capaciteit zalen uit, in Amerika hebben ze een tour van 30 dagen erop zitten en worden de concerten ook georganiseerd in grotere zalen. 

In 2020 zal de band de stap naar Azië zetten en wordt er gewerkt aan nieuwe muziek en een nieuwe show. Altin Gün barst van de ambities en de wereld is hun speelveld!


Judy Blank
Als Judy Blank je zou vertellen dat ze uit een of ander zuidelijk Amerikaans gehucht zou komen, zou je haar op d'r blauwe ogen geloven. Maar ze komt gewoon uit Utrecht, al ligt ze flink op koers om de wereld te veroveren met haar groovy americanaliedjes. Met haar laatste spaargeld vertrok ze naar Nashville, waar ze de studio in dook met producer Chris Taylor (Elle King, Miranda Lambert, Rival Sons).

Het resulteerde in de langverwachte plaat 'Morning Sun', een wonderschone mix van eigenwijze indiefolk, rootsy pop en hier en daar een snufje deltablues. De broeierige hitsingle ‘Mary Jane’ werd uitgeroepen tot Topsong op Radio 2, ze deelde het podium met The Wood Brothers en met haar folkballad ‘1995’ veroverde ze zelfs het hart van niemand minder dan Elton John. 

Ondanks haar nog jonge leeftijd heeft de vierentwintigjarige muzikante aan podiumervaring geen gebrek. De afgelopen jaren legde Blank vele pelgrimstochten af naar de Verenigde Staten, waar ze ruim de tijd nam te groeien en geïnspireerd te raken door de cultuur, de vroege folk uit de jaren ’70 en de sterke verhalen uit het diepe zuiden. Ze speelde in donkere koffiebarretjes in New Orleans, ruige clubs in New York en trad onlangs op tijdens festivals in Mississippi, Florida en Texas. 

Begin dit jaar debuteerde ze op SXSW in Austin, ze tourde Europa rond met de indierockers van SUSTO (US) en in september stond ze als eerste Nederlandse act ooit op AmericanaFest in Nashville, het grootste showcasefestival in het genre, waar ze de harten van de locals binnen een mum van tijd wist te veroveren. Maar we zijn haar nog niet kwijt. Blank is inmiddels weer terug in Nederland voor de release van haar nieuwe EP: Morning After.


Weval
Het begon als een hobby, maar het elektronicaduo Harm Coolen (1986) en Merijn Scholten Albers (1989) is inmiddels uitgegroeid tot de band Weval, bekend van hun uitzinnige synthlijnen en drumbeats. Hun groovy muziek is geïnspireerd op de soul en funk uit de jaren zestig en zeventig, triphop uit de jaren negentig, gemixt met een heel eigen elektronicastijl.

Inmiddels breidt de band zich uit van psychedelische indie naar krautrock en jazz. Ze lanceerden hun eerste album in 2013, hun tweede album The Weight (2019) kreeg vijf sterren in de Volkskrant en voerde ook internationaal de Electronica ranglijsten aan. De band stond op festivals als Noorderslag, Lowlands en Motel Mozambique, opende het ADE 2019 in het Concertgebouw en tourt nog tot februari 2020 langs diverse podia in Nederland en de rest van Europa.


Jury
De genomineerde artiesten zijn aangedragen door Imke Loeffen (talentmakelaar Gelderse podia, popmuzikant), Edwin van Andel (programmeur Pop, Jazz en Wereldmuziek bij het Concertgebouw, dj) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker Eurosonic Noorderslag).

Op zaterdag 18 januari 2020 wordt op showcase festival Eurosonic Noorderslag de winnaar bekendgemaakt. Het Pop Stipendium ter waarde van 10.000 euro wordt dan ook meteen uitgereikt aan de winnaar. 

In januari 2018 ging het Pop Stipendium naar Jacco Gardner, in 2019 was dat Thomas Azier.