4,6 miljoen euro opgehaald voor de cultuurmakers

Dit jaar startte het Cultuurfonds een grootschalige campagne: Houd cultuur levend. Hiermee haalden we geld op voor de vele duizenden makers in de cultuursector die in zwaar weer verkeren door de coronacrisis. Jullie doneerden massaal en dat leverde een geweldige eindstand op: 4,6 miljoen euro!
14 december 2020
4,6 miljoen euro opgehaald voor de cultuurmakers
Fotocredits:
Actievoerder. Foto: Floris Heuer

De steunpakketten voor cultuur vanuit de overheid in de zomer van 2020 waren goed nieuws, maar de nood bleef hoog. Als Cultuurfonds wilden we daarom extra geld ophalen voor de cultuurmakers. Diverse Nederlanders sloten zich als actievoerder bij ons aan. Het begon allemaal met een gift van 1 miljoen euro van een anonieme schenker.

Doe mee en maak een C

Vervolgens bedachten cultuurliefhebbers Corine en Hein Muller de actie #DoeMeeMetJeAow. Zijzelf en nog 4500 andere AOW'ers die het konden missen, doneerden hun vakantiegeld aan het Cultuurfonds voor bijna 1.100.000 euro. Minister Van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap verdubbelde het opgehaalde bedrag. 

Vanaf augustus startte de publiekscampagne Houd Cultuur Levend. Hedy d'Ancona, Bas Kosters, Jeangu Macrooy, Thomas Cammaert, Jord Knotter, Urmie Plein, Frits Sissing, Micha Hamel, Janne Schra, Johanna ter Steege, Dolly Bellefleur en vele andere actievoerders en schenkers maakten zich hard voor cultuur. 

Er kwamen veel kleine en ook mooie extra grote giften binnen van particulieren, andere fondsen, familiestichtingen en provinciale overheden. In totaal hebben we 4.616.574 euro opgehaald voor de cultuurmakers. Bedankt voor jouw donatie!

In 2021 gaan we door met geld ophalen voor de cultuursector. Houd onze website en social kanalen in de gaten voor meer info. 

Verder lezen?

Cultuurliefhebbers Corine en Hein Muller kwamen in mei 2020 met de actie "Doe mee met je AOW". Hoe bedachten ze deze actie, hoe ging het balletje rollen en waar kwam het opgehaalde bedrag terecht? In een interview gaan de twee in gesprek met theatermakers Wees en Rogier Kappers. De makers konden met steun vanuit het Cultuurmakersfonds een voorstelling maken die mensen, ondanks de anderhalve meter afstand, verbindt. De vier spraken elkaar over het belang van het steunen van cultuur.

Hein Muller, een van de initiatiefnemers van "Doe mee met je AOW". Foto: Lars van den Brink