Oase 2021 zoekt ervaren documentaire regisseurs

Voor Oase 2021 roepen we ervaren documentaire regisseurs op om filmplannen te ontwikkelen voor lange documentaires en daarvoor een aanvraag te doen. Aanvragen kunnen t/m dinsdag 30 maart 2021 bij het Filmfonds worden ingediend.
10 februari 2021
Oase 2021 zoekt ervaren documentaire regisseurs

Welke projecten zoeken we?

Lange documentaires (vertoningsduur van meer dan 70 minuten) met cinematografische ambitie. 

Voor wie? 

Als regisseur heb jij:

  • Tenminste drie documentaires van 50 minuten op je naam staan, die zijn uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek en/of uitgezonden op landelijke televisie; 
  • En tenminste een lange documentaire van minimaal 70 minuten gemaakt die is uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek. 

Daarnaast ben je niet verbonden aan een omroep. 

Bijdrage

De aan te vragen bijdrage is € 8.000 voor research en ontwikkeling van een treatment. Het treatment moet binnen een jaar worden opgeleverd. Na oplevering van het treatment kan een productiemaatschappij een reguliere ontwikkelingsaanvraag indienen voor de verdere scenario-ontwikkeling van de documentaire. De bijdrage in het kader van Oase staat los van eventuele verdere aanvragen bij het Filmfonds. 

Voldoe je aan de voorwaarden, doe je aanvraag via het Filmfonds! Aanvragen kunnen t/m dinsdag 30 maart 2021 bij het Filmfonds worden ingediend.

Eerdere jaren

In 2020 kregen tien getalenteerde documentairemakers een toekenning uit Oase om hun filmplannen verder te ontwikkelen. En ook in 2019 konden acht makers hun documentaire verwezenlijken. 

Een aantal voorbeelden van deze projecten zijn Burma Storybook van Corinne van Egeraat/Petr Lom. De documentaire werd geselecteerd voor verschillende festivals, met een internationale première op CPH: DOX in Kopenhagen. Stop Filming Us! van Joris Postema (Oase 2017) won de Best Dutch Movies That Matter Award in 2020 en Here we move, here we groove van Sergej Kreso (Oase 2016) ging in première tijdens IDFA 2020 en werd daar geselecteerd voor de Nederlandse competitie. 

Oase: vrijplaats voor onafhankelijke documentaire regisseurs

Het Nederlands Filmfonds en het Cultuurfonds zijn in 2013 gestart met Oase, een vrijplaats die door onafhankelijke documentaire regisseurs kan worden aangevraagd om filmplannen te ontwikkelen voor lange documentaires met cinematografische kwaliteit.

Oase stimuleert de ontwikkeling van zogenoemde treatments - de verkorte versie van een script. Hiermee kan de documentairemaker in samenwerking met een producent werken aan de verdere ontwikkeling en eventuele realisering van de documentaire.