TheaterTekstTalent voor Elly Scheele

Het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2018 – gaat naar Elly Scheele.
Amsterdam, 12 september 2017
TheaterTekstTalent voor Elly Scheele
Fotocredits:
Anna van Kooij. Foto Koen Caris (TTT 2017) en Elly Scheele.

De toneelschrijfster ontvangt een bedrag van € 12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst én €22.500 voor uitvoering ervan. De prijs werd op 11 september 2017 uitgereikt tijdens de Middag van de Toneeltekst in de Stadsschouwburg te Amsterdam.

Elly Scheele (Utrecht, 1987) volgde de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze schreef onder meer een monoloog voor de tentoonstelling De Tweeling en de dramateksten over de Amerikaanse verkiezingen voor het toneelstuk Stemmen! Een 12-uur durend verkiezingsspektakel. Met haar plan Of Ja schetst Elly Scheele de gekunstelde communicatie tussen mensen en het ongemak dat daarbij ontstaat via drie situaties: de buurt-barbecue, een parenclub en een netwerkborrel. Het gesprek, de dialoog, is niet alleen een middel waarmee het verhaal wordt verteld, het is het thema van het toneelstuk zelf.

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs uit het CultuurFonds op Naam: Fonds De Versterking. Dit fonds geeft een  kwaliteitsimpuls aan de Nederlandse theatersector. Fonds De Versterking is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Naast de €12.500 voor het schrijven van het toneelstuk, is er een startbijdrage van € 22.500 voor de uitvoering van het stukHiermee wil het Cultuurfonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking brengen. 

De jury van TheaterTekstTalent bestaat uit Joachim Fleury (advocaat en initiator van TheaterTekstTalent), Cecile Brommer (dramaturg), Sophie Kassies (dramaturg en toneelschrijver), Naomi Velissariou (theatermaker) en Koen Caris (toneelschrijver en winnaar TTT 2017).