Zoek & Filter
Filter
287 projecten
Zoek & Filter

Impact door 4.000 projecten per jaar

Header slauerhoff optie 2

“Alleen in mijn gedichten kan ik wonen”, is misschien de bekendste dichtregel van scheepsarts en schrijver J. Slauerhoff. Deze beroemde woorden staan symbool voor het leven van de reislustige scheepsarts en de rol van (schrijf)kunst in zijn bestaan. Dit avontuurlijke leven wordt in zijn eigen dichterlijke woorden beschreven in Logboek Slauerhoff.

De stem van een reisluchtige dichter
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Cov zaanstreek

In heel Nederland zijn we op 4 mei even stil. In Zaandam klinkt dan één indrukwekkende stem: die van muziek. De Christelijke Oratoriumvereniging Zaanstreek voert die dag The Armed Man: A Mass for Peace uit. Een muzikaal monument over oorlog, verdriet, hoop – en de kracht van vrede.

Muzikaal pleidooi voor vrede
  • muziek
Noord-Holland
Nola Hatterman Art Academy 2022

In Suriname liet de Nederlandse kunstenares Nola Hatterman in 1953 haar sporen na. Met een diepe passie voor Afro-Surinaamse kunst en cultuur begon ze op 71-jarige leeftijd haar eigen Nieuwe School voor Beeldende Kunst, gedreven door de visie dat haar school zelfstandige Surinaamse kunstenaars zou opleiden, zonder tussenkomst van Nederland. Het gebouw is hard toe aan renovatie.

Surinaamse broedplaats in herstel
  • erfgoed & monumentenzorg
Suriname
Plantage van onze voorouders

De podcastserie De plantage van onze voorouders is een zoektocht naar een gedeeld verleden.

De plantage van onze voorouders
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Fotografie door Stef van Oosterhout Installatie For Your Eyes Only door Frouke ten Velden

De ruimte ontdekken kan op meer manieren dan je denkt. Door naar de sterren te kijken, maar ook om je heen. Schemerlicht Festival in Nijmegen combineert kunst, wetenschap en natuur in een betoverende avondwandeling door het Goffertpark.

Herfstwandeling bij Schemerlicht
  • beeldende kunst
Landelijk
Podcast free

Bijna vijftig jaar waren de levens van Mina en Mevrouw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maartje Duin onderzoekt in haar podcast waarom hun band haar zo ongemakkelijk maakt...

Zeeuwse vrouwengeschiedenis
  • geschiedenis en letteren
Zeeland
Het grote boek van Madelief

Dat Guus Kuijers Madelief (1978) zo populair werd is mede aan haar te danken. Toch is de kans groot dat haar naam je niks zegt: Mance Post.

Wie was Mance Post?
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Floris en Carla 094

De getalenteerde trompettist Floris Onstwedder kon dankzij een Cultuurfonds beurs zijn muzikale reis beginnen aan het bekende conservatorium in Zürich. Floris beschouwt zijn tijd in Zürich als een waardevolle en levensveranderende ervaring. Hij sprong in het diepe door naar het buitenland te gaan om zijn talent verder te ontwikkelen en zijn vaardigheden als solist te perfectioneren.

Studeren aan het conservatorium in Zürich
  • muziek
Landelijk
Augurk

Wat gebeurt er als je de geschiedenis van Amsterdam bekijkt vanuit de augurk? Dat doen Monique Mulder en Paul van Ravestein in hun boek De zure stad.

Amsterdam, zure stad
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
423237467 432197645799040 5077986955183167075 n

Wandelend over de Lindelaan van Landgoed Beverweerd kom je binnenkort onverwachts gedichten tegen. Deze gedichten onthullen verhalen over de rijke geschiedenis van het gebied, waaronder die van een kunstvervalser, een Franse piloot uit de Tweede Wereldoorlog, en de natuur rondom het landgoed — van de kikkers in de sloot tot de koeien langs het pad.

Poëziepad
  • geschiedenis en letteren
Utrecht
Header dacia

Ooit wel eens gehoord van de de Daciërs, een mysterieus volk uit het huidige Roemenië? In het Drents Museum is de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver in samenwerking met het National History Museum of Romania te zien. Deze unieke expositie neemt bezoekers mee in de vaak vergeten geschiedenis van dit volk en onthult een schat aan gouden en zilveren objecten die nog nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Een verborgen geschiedenis komt tot leven
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Harp spelen

Bij het Leerorkest kunnen kinderen van ouders die niet de financiële middelen om een instrument aan te schaffen instrumenten lenen.

Een harp als een Ikea-pakket
  • muziek
Landelijk
Film lepelaar 00 00 38 17 Still005

Met zijn lepelvormige snavel, witte verenkleed en lange poten lijkt de lepelaar haast een tropische verschijning. Toch is deze vogel een onmiskenbaar onderdeel van de Nederlandse natuur. Ooit bijna verdwenen, maakt hij dankzij bescherming een indrukwekkende comeback. In de natuurdocumentaire De lepelaar in een roerige wereld volgt filmmaker Hilco Jansma deze bijzondere vogel van de Waddenzee tot de West-Afrikaanse kust.

Een vogel op wereldreis
  • natuur
Landelijk
Keizerin wu zetian in een album met portretten van 86 keizers

Dertienhonderd jaar geleden was er een vooruitstrevende vrouw aan de macht in China: Wu Zetian, hun enige vrouwelijke keizer ooit. Met veelal objecten uit graftomben brengt Keramiekmuseum Princessehof haar tot leven.

De enige vrouwelijke keizer van China
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Norman Hubatka

Als Michael Gieler het boek Norman leest, ontdekt hij dat het verhaal alle ingrediënten heeft voor een opera.

Opera Papoea
  • muziek
Landelijk
Headerbeeld De Schepping van de Wetenschap

De Schepping van de Wetenschap in Museum Catharijneconvent belicht de complexe relatie, de botsingen en beïnvloeding, tussen religie en wetenschap door de eeuwen heen.

Waar religie en wetenschap elkaar ontmoeten
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Museum de Oude Wolden 3

Het Streekmuseum de Oude Wolde heeft een sprong voorwaarts gemaakt richting een nóg interactievere museale ervaring voor het publiek.

Verplaatsbare meubelstukken
  • buurtcultuur
Groningen
Sonic Acts Biennial 2022 Opening W139 on Friday 30 September 2022 Photo by Pieter Kers

Keer op keer trakteert Sonic Acts ons op een opmerkelijk spektakel, en de biënnale van 2024 is geen uitzondering. Dit jaar is extra bijzonder want Sonic Acts viert dan zijn dertigste verjaardag.

Sonic Acts Biënnale 2024
  • beeldende kunst
Landelijk
Voorjaar pinetum

Waarom zouden botanische tuinen alleen voor het oog een lust zijn? Verscholen in een villawijk in Hilversum ligt de groene oase Pinetum Blijdenstein. Deze botanische tuin is gespecialiseerd in coniferen, maar je vindt er ook cycadeeën, ephedra's en rhododendrons en in de kassen groeien tropische planten. Dankzij de ‘zintuigenwandeling’ is het Pinetum nu niet alleen meer een genot voor het oog, maar ook voor de neus en de oren.

Neuzen in het Pinetum
  • natuur
Noord-Holland
Restauratie rechtenvrij

Het NRC een serie handboeken uitgebracht, waarin de kennis van verschillende vakdisciplines in de restauratie wordt beschreven. Deze handboeken worden gecompleteerd.

Bevorderen restauratiekennis
  • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk