Utrecht

Het Cultuurfonds heeft in elke provincie een afdeling die lokale of regionale projecten ondersteunt.

Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht
Archimedeslaan 6
Postbus 80300
3508 TH Utrecht
utrecht@cultuurfonds.nl
(030) 2589094

Het Cultuurfonds Utrecht ondersteunt elk jaar ruim 200 projecten op het gebied van cultuur en natuur in de regio Utrecht. Daarnaast kent het Cultuurfonds Utrecht een aantal eigen initiatieven zoals UP:Next - de beurs voor Utrechtse popmuzikanten en KIEM – om kleinschalige natuurprojecten te ondersteunen en neemt het deel aan het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht (CIPU).

Aanvragen

Wilt u een aanvraag doen bij het Cultuurfonds Utrecht? Kijk dan eerst of uw project voldoet aan de richtlijnen van afdeling Utrecht en wat de inzendtermijnen zijn. Daarna kunt u online aanvragen.

Wanneer het Cultuurfonds Utrecht uw project ondersteunt, kunt u per mail een verzoek indienen voor uitbetaling. Bekijk eerst de voorwaarden voor de financiële afwikkeling van provinciale afdelingen.

Geven

Wilt u cultuur en natuur steunen in de provincie Utrecht? 

U kunt een CultuurFonds op Naam instellen, of bijdragen aan een bestaand fonds.

Fondsen op naam

Fondsen op naam stimuleren kunst en cultuur in de regio en de wijken. In Utrecht zijn dit: 

Fonds Kultiveren - jongeren & kunst
Voor cultuurprojecten voor en/of door jong adolescenten in het zuidwestelijke deel van Utrecht.

Emmelot Vis Fonds
Het financieel ondersteunen van projecten en talent op het terrein van de kamermuziek in brede zin, bij voorkeur in Utrecht en omgeving.

Van Hoorn-Koster Fonds
Ondersteunt (audiovisuele) publicaties over archeologie en geschiedenis in de provincie Utrecht.

Madzy van Nagell-Martini Buys Fonds
Steunt projecten die gaan over cultuur en natuurbehoud in Loenersloot en omgeving.

Cultuurfonds Houten
Cultuurfonds Houten is helaas gestopt in 2021. Het fonds steunde culturele initiatieven voor en door inwoners van Houten die gericht zijn op versterking van de samenleving, lokale identiteit en gemeenschapszin. Daarnaast steunde het fonds projecten die de cultuurdeelname stimuleren van inwoners en bezoekers van Houten. 

Wilt u toch nog een culturele uiting in de gemeente Houten organiseren die gericht is op versterking van de samenleving? En draagt deze uiting ook bij aan de versterking van de lokale identiteit en gemeenschapszin? Dan is het mogelijk om hier subsidie voor aan te vragen via het gemeentelijk subsidieloket.

Prijzen en regelingen

UP:Next

UP:Next is een beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht konden tot 1 augustus 2021 een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière. Het afgelopen jaar ontving Kypski de cheque van €10.000 om zijn muzikale plannen uit te werken.

KIEM

Voor vrijwilligers die initiatief nemen om meer groen in de provincie Utrecht te brengen, is er sinds 1 november 2018 de natuurregeling KIEM. Zij kunnen een bijdrage aanvragen voor bijvoorbeeld een bijenkast, pluktuin, insectenweide of educatief project waarbij natuur centraal staat. KIEM is een initiatief van Het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht.

Kijk op de website van Kiem www.kiemutrecht.nl voor meer informatie!

Crowdfunding

Wilt u uw project laten crowdfunden? Dan kunt u via voordekunst een crowdfunding campagne starten. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen een aanvraag indienen. Dat betekent dat niet alleen stichtingen of verenigingen voor ondersteuning in aanmerking kunnen komen, maar bijvoorbeeld ook creatieve zelfstandigen of gezelschappen. Het project moet wel plaatsvinden in de provincie Utrecht.

Alle aanvragen voor crowdfunding gaan via het portaal van voordekunst. Voordekunst beoordeelt of uw project bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht past en in aanmerking kan komen voor een bijdrage. Aanvragen kunnen niet bij het Cultuurfonds zelf ingediend worden. Aan projecten die rechtstreeks worden ondersteund zal het Cultuurfonds niet óók via voordekunst bijdragen (of omgekeerd).

Bestuur en contact

Adres
Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht
Archimedeslaan 6
Postbus 80300
3508 TH Utrecht
E: utrecht@cultuurfonds.nl

Contact
U kunt ons dagelijks telefonisch bereiken tussen 09.00 uur en 12.00 uur via 030-258 9094, of door een e-mail te sturen naar utrecht@cultuurfonds.nl.

Bestuur
Hans Oosters voorzitter
Patrick van Domburg vice-voorzitter
Hans van der Pas penningmeester
Janine Caalders
Bas Thomas

Adviescommissie
Patrick van Domburg voorzitter
Aram Adriaanse
Marleen van den Ham
Lotte Hemme
Ines van der Scheer
Jaap Jan Steensma
Katrien Timmers
Dirk Verhoeven
Bernadine Ypma

Ambtelijk secretariaat

Myrte Voormolen ambtelijk secretaris
Christina van den Hoven adviseur
Anne Veere Hoogbergen adviseur

Myrte Voormolen
Voor vragen, neem contact op met:
Myrte Voormolen
Ambtelijk Secretaris Cultuurfonds Utrecht
utrecht@cultuurfonds.nl

Nieuws en projecten uit de
provincie Utrecht

Utrecht

Cultuurfonds Utrecht investeert in 52 projecten met ruim € 165.000

28/03/2022

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht heeft in het eerste kwartaal van 2022 voor € 165.865 bijgedragen aan 52 bijzondere cultuurprojecten in de provincie Utrecht.

Utrecht

UP:Next: beurs van €10.000,- toegekend aan Kypski

10/12/2021

De nieuwe editie van UP:Next, beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, is toegekend aan Kypski. Uit de ingediende ideeën en 5 presentaties van de shortlist, honoreerde de jury het plan van de Utrechtse artiest als meestbelovende. Kypski, oftewel Thomas Elbers, ontvangt een bedrag van €10.000,- om zich in 2022 een jaar lang te richten op zijn vernieuwende muzikaal project met live presentatie als resultaat. Hij neemt daarmee het stokje over van Faradays, die vorig jaar als eerste Utrechtse artiest de beurs ontving.

Utrecht

Cultuurfonds Utrecht steunt cultuur en natuur in derde kwartaal 2021 met € 119.750

21/09/2021

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht heeft in het derde kwartaal van 2021 36 projecten met een financiële bijdrage gesteund. In totaal is € 119.750 toegewezen aan cultuur en natuur in de provincie Utrecht.

Utrechttheater, dans en film

Queer Film Festival Utrecht 2021

Het Queer Film Festival Utrecht (QFFU) is sinds 2019 hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht en heeft een diverse programmering op het vlak van LHBTQI+ films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma.

Bekijk