De erfenis van de trans-Atlantische slavernij laat nog altijd zijn sporen na in het leven van de nazaten van tot slaaf gemaakten in Curaçao, Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Suriname en Nederland, zelfs 150 jaar na de afschaffing. Gelukkig worden er stappen genomen om de gevolgen hiervan te verminderen. Deze stappen volgen op de excuses die DNB-president Klaas Knot vorig jaar juli tijdens Keti Koti maakte voor de betrokkenheid van DNB bij de trans-Atlantische slavernij in de 19e eeuw. 

Een van deze stappen is de instelling van het DNB-Fonds. Met dit Fonds op Naam kunnen we in nog meer initiatieven investeren die met creativiteit en diversiteit bijdragen aan het verlichten van het verleden, terwijl ze ook ruimte bieden voor hoop, empowerment en verandering. Het fonds is hiermee een mooie bijdrage aan onze bredere missie rondom het koloniale verleden. 

Doe een aanvraag!

Het Cultuurfonds 

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Een deel hiervan gaat naar initiatieven die ons koloniale verleden verwerken en streven naar een inclusieve toekomst.

Bekijk hierboven een aantal van onze projecten en laat je inspireren. 

Nicole stolk 2

"Wat wij zien is dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag doorwerking heeft. Het fonds richt zich met name op de wat kleinere initiatieven die zich richten op de vermindering van die doorwerking."

Nicole Stolk · directeur resolutie en intern bedrijf

5 miljoen euro

Met een totaalbedrag van 5 miljoen euro verdeeld over de komende tien jaar, is het DNB-fonds er voor de lokale initiatieven. Of het nu gaat om projecten die de gemeenschap versterken, gelijkheid bevorderen of nieuwe kansen creëren. We hebben het over die kleinschalige, hartverwarmende initiatieven van stichtingen, burgerinitiatieven en gepassioneerde individuen. Ze hebben één ding gemeen: ze streven naar een betere leefomgeving voor de nazaten, waar de gevolgen van de trans-Atlantische slavernij nog altijd voelbaar zijn.

Lokaal

Bij het nemen van beslissingen over projecten betrekken we lokale vertegenwoordigers en bij het indienen van een voorstel staat het Cultuurfonds, samen met de kennis en de expertise van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied klaar om te helpen. Samen geven we deze bijzondere initiatieven de kans om te bloeien en het verschil te maken.

Ook een Fonds op Naam Instellen?

Vind jij (cultuur)educatie belangrijk en wil je dit steunen? Of misschien vanuit een bedrijf iets terugdoen? Of de zorg voor een bestaande stichting of vereniging overdragen? Dat kunnen redenen zijn voor het instellen van een eigen fonds. Lees verder voor de mogelijkheden.