• Geven

    Ik wil geven aan het Cultuurfonds om mooie projecten mogelijk te maken.

    Geven
  • Aanvragen

    Ik ben een maker en wil geld aanvragen voor mijn project.

    Aanvragen

Steun cultuur vanaf 3 euro per maand

Word donateur

De impact die we maken

Bekijk meer projecten
Geheel links erfgoedonderzoeker milena mulders foto simon lenkens de volkskrant

Tijdens zijn verblijf van anderhalf jaar in het asielzoekerscentrum (azc) Klompjan in Markelo worstelde Karen Gegiazarian met verveling en stress. En wat doe je dan? Een extreem gedetailleerde maquette maken van je omgeving.

Van tijdverdrijf tot museumstuk 
  • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
Header mural 2

In de Surinaamse districten Paramaribo, Para en Coronie komen verhalen van het slavernijverleden tot leven op de muren. Het project Adversity, Resilience & Growth van Stichting Altijd Doorgaan en Women United Suriname dient als een soort openluchtmuseum en laat via muurschilderingen de reis van onderdrukking naar veerkracht en groei zien.

Van onderdrukking tot veerkracht
  • Meerdere werkterreinen
Suriname
ESNS PODCAST Zojuist vond ons eigen podcast panel tijdens de officiële conferentie van Eurosonic Noorderslag plaats Creëer jouw ultieme live ervaring daarover gingen we in gesprek met muziekjournalist

Hoe kun jij als artiest jouw unieke verhaal vertalen naar een live ervaring op het podium? The Live Coaches, Vincent de Raad en Melanie Esther, helpen je daarbij. In hun podcast gaan ze in gesprek met experts uit de live muziekindustrie en leren muzikanten hoe ze van hun optreden een onvergetelijke ervaring kunnen maken.

Podiumtips van pro’s
  • muziek
Landelijk
Wieerter oorlogslaeve belaeve s1920x1080

In mei 2025 is het precies 85 jaar geleden dat Weert de Duitse inval meemaakte. Drie dagen lang staat de stad stil bij het verleden én kijkt ze vooruit. Met muziek, verhalen, geschiedenislessen en ontmoetingen. Want vrijheid vier je samen.

Wieërter oorlogslaeve belaeve
  • geschiedenis en letteren
Limburg
Draden Slavernijverleden 1

Veel steden, gebouwen en families in Nederland hebben een geschiedenis met de slavernij. In het project 'Draden van ons Nederlandse slavernijverleden' wordt laten zien hoe elke provincie op een eigen manier verbonden is met dit verleden. Draden die dit donkere hoofdstuk uit de geschiedenis vertellen, worden weer samen geweven.

Draden van ons Nederlandse slavernijverleden
  • buurtcultuur
Noord-Brabant
Portret van Lizzy Ansingh Thérèse Schwartze 1902

Kunstgeschiedenis richtte zich tot nu toe voornamelijk op de rol van mannelijke kunstverzamelaars. De RKD recht wat scheefgegroeid is.

Hoe vrouwelijke kunstverzamelaars de geschiedenis beïnvloedden
  • beeldende kunst
Landelijk
Floris en Carla 094

De getalenteerde trompettist Floris Onstwedder kon dankzij een Cultuurfonds beurs zijn muzikale reis beginnen aan het bekende conservatorium in Zürich. Floris beschouwt zijn tijd in Zürich als een waardevolle en levensveranderende ervaring. Hij sprong in het diepe door naar het buitenland te gaan om zijn talent verder te ontwikkelen en zijn vaardigheden als solist te perfectioneren.

Studeren aan het conservatorium in Zürich
  • muziek
Landelijk
Harrie Verstappen Orez Kusama 1967 2000px 740x0 c default

Stap binnen in een betoverend tijdperk waar kunst, cultuur en revolutie samensmolten tot een betekenisvol artistiek oeuvre. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 een fascinerende tentoonstelling.

De Nederlandse jaren van Yayoi Kusama
  • beeldende kunst
Landelijk
Banneresque 2

Dit jaar viert de Grafische Werkplaats Den Haag haar 50-jarig jubileum met het Festival Analog 74-24. Geïnspireerd door de activistische start in 1974, toen kunstenaars het huidige pand kraakten, staat het festival in het teken van activisme en gemeenschap. Het brengt de rebelse oorsprong van de werkplaats samen met hedendaagse vraagstukken door middel van grafische kunst die spreekt, ontregelt en verbindt.

Grafiek op de bres
  • beeldende kunst
Zuid-Holland
5d7c45 170911500afc424bbffa500cf12e65eamv2

Op 5 mei is heel Rotterdam één grote tafel. Van Hoek van Holland tot Nesselande, van museum tot buurthuis. Tijdens de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden schuiven duizenden stadsgenoten samen aan. Ze eten, praten en leren elkaar écht kennen. Want vrijheid begint bij elkaar zien en horen.

Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden
  • erfgoed & monumentenzorg
Zuid-Holland