Foto: Anne Claire de Breij
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater

2 miljoen extra voor klimaatbestendige natuur

Met een extra investering van 2 miljoen euro zet het Cultuurfonds in 2024 een grote stap voorwaarts in de bescherming van ons Nederlandse natuurschoon. Hiermee willen we onze natuur wapenen tegen de uitdagingen van klimaatverandering, zoals droogte en hevige regenval. Twaalf natuurorganisaties verspreid over het hele land krijgen elk 150.000 euro om in te zetten voor natuurherstel. Daarnaast ontvangen ze 15.000 euro om het publiek actief te betrekken.

Hank Bartelink 688x600

“De Nederlandse natuur staat onder grote druk. Veel kwetsbare plant- en diersoorten dreigen uit ons land te verdwijnen, ook omdat bijna alle leefgebieden in een slechte milieuconditie verkeren. De bijdrage van het Cultuurfonds werkt daarbij als financieel vliegwiel, zodat we een nog grotere impact kunnen realiseren”

Hank Bartelink · directeur-bestuurder LandschappenNL

De uitdagingen van onze natuur

Waarom is deze steun zo belangrijk? Nederland heeft een rijke verscheidenheid aan natuur, van het Drentse esdorpenlandschap en de kweldergebieden langs de kust tot het bos- of weidelandschap bij jou om de hoek. Maar in een dichtbevolkt land als het onze staat de natuur vaak bloot aan veranderingen en druk. Volgens het KNMI is de hoeveelheid neerslag in de afgelopen zestig jaar met 9 procent toegenomen. Hoewel het klimaat natter is geworden, wordt het ironisch genoeg ook steeds droger. Dit heeft een enorme impact op de natuur en biodiversiteit in ons land.

Cultuurfonds Portretten 125

“Natuur en cultureel erfgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klimaatverandering heeft een enorme impact op het Nederlandse landschap en daarom doneren we de extra 2 miljoen aan de provinciale Landschappen. Het creëren van klimaatbestendige natuur is een prioriteit”

Cathelijne Broers · directeur het Cultuurfonds

Jouw rol in natuurbescherming

Het Cultuurfonds staat al jaren aan de frontlinie van natuurbescherming. Jaarlijks investeren we meer dan 1,5 miljoen euro in diverse natuurprojecten. Als fonds zijn we een van de weinigen die investeren in kleine- én middelgrote natuurprojecten. Wij geloven in de kracht van organisaties, maar ook in die van individuen. Samen maken zij het verschil. Of je nu werkt aan natuureducatie, biodiversiteit, of het behoud van karakteristieke landschappen.

Doe een aanvraag voor jouw natuurproject

Ben je bezig met een natuurproject dat extra steun kan gebruiken? Doe een aanvraag bij het Cultuurfonds. We helpen je graag!

Vecht

Geef om natuur

Bij het Cultuurfonds kun je ook bijdragen aan natuur. Help ons investeren in klimaatbestendige natuur door te geven aan het Cultuurfonds. Jouw steun stelt ons in staat om nog meer impact te maken. Samen kunnen we bouwen aan een veerkrachtige en duurzame natuur voor de toekomst.