Documentaire Stipendium voor Sophie Dros

Sophie Dros ontvangt dit jaar het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Het stipendium van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt. Op woensdag 21 november is de prijs uitgereikt tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).
21 november 2018
Documentaire Stipendium voor Sophie Dros

Avontuurlijk en zelfreflectief
Sophie Dros (1990) krijgt het Documentaire Stipendium voor de manier waarop zij hedendaagse onderwerpen benadert. “Eigenzinnig, nieuwsgierig en niet bang voor het onbekende: Sophie Dros betreedt graag ongebaande paden waarin ze haar camera het liefst op buitenbeentjes in onze hedendaagse maatschappij richt,” aldus het Cultuurfonds. “Een jonge moderne regisseur, avontuurlijk en zelfreflectief, met een feilloos oog voor moderne onderwerpen.”

Als voorbeeld hiervan wordt verwezen naar de film Genderbende uit 2017. Daarin vertelt Sophie Dros het verhaal over vijf jonge mensen die zich noch mannelijk noch vrouwelijk voelen, maar zich ergens daartussenin positioneren. Op het Nederlands Film Festival 2017 won de film over de grenzen van gender de prijs voor het beste regiedebuut uit de NFF Debuutcompetitie. Ook haar afstudeerfilm My Silicone Love (2015) viel in de prijzen. Hierin portretteerde ze de Britse vijftiger Everard die met twaalf beeldschone silicone poppen samenwoont.

Sophie Dros
Sophie Dros filmt haar onderwerpen met een groot hart en veel tederheid, altijd op zoek naar een diepere betekenis: waar kijken we eigenlijk naar en hoe zit het precies? Omdat ze met kwetsbare onderwerpen te maken heeft, speelt de machtsrelatiekwestie tussen regisseur en haar onderwerpen een belangrijke rol: wat laat je zien en wat laat je niet zien? Waar liggen je verantwoordelijkheid en grenzen als regisseur?

Over haar werkwijze zegt Sophie Dros op Mister Motley: “Ik maak documentaires over onderwerpen die ik in eerste instantie niet begrijp, of onderwerpen waar ik een vooroordeel over heb. Vervolgens ga ik net zo lang researchen tot ik niet meer begrijp waarom ik het eerst niet begreep. Alle ingrediënten die ik onderweg tegengekomen ben, gebruik ik in mijn film en zo hoop ik mijn kijkers dezelfde reis te laten maken.”

Op dit moment werkt Dros aan haar volgende - eerste lange - documentaire waarvan alleen de prikkelende titel nog bekend is: King of the Cruise.