Cultuur(fonds) verbindt

Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat samen met andere cultuurfondsen in Nederland én met de overheid de cultuursector helpen in deze moeilijke tijd, waarin musea gesloten zijn, theatervoorstellingen, concerten en festivals voorlopig niet doorgaan en ook veel mooie natuurprojecten vertraging oplopen. Inzet is een bijdrage te leveren aan het continueren van de mooie, creatieve, troostende, verpozende, verrijkende en verbindende waarde van cultuur en natuur.
18 maart 2020
Cultuur(fonds) verbindt

'Het is echt dramatisch, hoor. Mijn hart bloedt', zegt Cultuurfonds-directeur Adriana Esmeijer. De sector heeft het moeilijk en er is vooral behoefte aan liquiditeit. Daarom is het Cultuurfonds op dit moment coulant met het uitbetalen van eerder toegezegde bedragen: 'Ook als een evenement of project niet (geheel) door kan gaan proberen we bepaalde kosten toch te vergoeden, waarbij we ook aandacht vragen voor betaling van zzp’ers.'

Blijf je aanvraag doen!
Adriana Esmeijer roept makers van cultuur- en natuurprojecten op om vooral een aanvraag te blijven doen bij het Cultuurfonds: 'Wij hebben dit jaar ons gebruikelijke budget te besteden en het is juist nu belangrijk dat dit geld van onze schenkers en van de loterijen de sector bereikt. Ook om makers en initiatiefnemers in staat te stellen zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan zodra de crisis afneemt. Bij de beoordeling van nieuwe  aanvragen hanteren wij onze reguliere richtlijnen.'

'Samen de boel redden'
De private fondsen én de overheid slaan de handen ineen om er voor de sector te zijn, nu direct en de komende maanden. Met drie andere grote cultuurfondsen, Fonds 21, VSBfonds en VandenEnde Foundation, heeft Adriana Esmeijer deze week overlegd met minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur, die met veel partijen in de cultuursector praat omdat ze binnenkort met extra steunmaatregelen komt voor de sector. 'Ik heb voor het eerst het gevoel dat de rijksoverheid en de private fondsen op dezelfde missie zijn. Samen de boel redden.’

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant.


Wat betekenen de coronamaatregelen voor jouw project?

Kortom, het Cultuurfonds werkt hard door om de financiële steun voor al die prachtige en zo belangrijke projecten voor cultuur en natuur juist nu op gang te houden. Zodat de 3.500 projecten die we elk jaar steunen (uiteindelijk) toch door kunnen gaan. Heb je een bijdrage van ons gekregen maar gaat jouw voorstelling, concert of project niet door vanwege de coronamaatregelen? Neem dan contact met ons op en bespreek je situatie met een van onze adviseurs. 

Kunst vanaf de bank 

Van veel kunst, muziek en natuur kunnen we gelukkig ook nu al genieten. Hieronder hebben we een (onvolledige) lijst met tips voor wie vanuit huis ook een dosis cultuur kan gebruiken.   We vernieuwen deze lijst wekelijks, dus stay tuned! Heb jij een tip voor ons van een must see? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Laten we cultuur samen levend houden! 

De Grote Sencity Quarantaine Show | Zat. 28 maart 15:00

Programmamakers en artiesten slaan de handen ineen voor De Grote Sencity Quarantaine Show. Dit festival is er voor alle jongeren en richt zich met name op dove en slechthorende jongeren. Net als alle andere festivals en evenementen in Nederland, is het geannuleerd als gevolg van het coronavirus. Gelukkig is het muziekfestival deze zaterdag online te bezoeken! Houd het Facebookevent en YouTube-kanaal in de gaten en bekijk hieronder hoe muziek wordt vertaald naar gebarentaal en dans.

Klassiek Noorderkerkconcert | Zat. 28 maart 13:45

Heb je dit weekend zin in live klassieke muziek? Tune dan op zaterdag om 13:45 in op het livestream kanaal van Noorderkerkconcerten! Deze week speelt pianist Martin Oei een programma met Liszt en Schubert. Vergeet vooral niet om met 5 euro de artiest te steunen - dat kan via deze betaallink. Houd ook de Facebookpagina van Noorderkerkconcerten in de gaten voor de volgende livestream.

Kindermuziekweek | Online Challenges en Optredens

27 maart t/m 5 april gaat de Kindermuziekweek digitaal! Met elke dag online challenges vanaf 15:00 waarmee je gezinstickets voor optredens later in het jaar kunt winnen, workshops en optredens. Het resultaat van je challenge kun je online uploaden op Facebook of Instagram. Vergeet niet @kindermuziekweek en #kindermuziekweekonline te gebruiken! Bekijk Kindermuziekweek.nl voor het volledige programma.

EXPO | Allemaal wonderen

De opening van de tentoonstelling ‘Allemaal wonderen’ in het Museum Catharijneconvent in Utrecht is even uitgesteld, maar je kunt telefonisch een voorproefje krijgen van dit mythische fenomeen. Het keuzemenu biedt de volgende opties.

The Kitchen Leviation, 2017, Marina Abramovic. Onderdeel van Allemaal wonderen

Optie 1: ‘wilt u een wonderverhaal horen?’ Optie 3: ‘wilt u een wonder vertellen?’ Maar vooral optie 2 spreekt tot de verbeelding: ‘wilt u een wonder meemaken?’.  De telefoonlijn ‘Bel voor een wonder’ is bereikbaar via telefoonnummer 030-3071037.

POP | De Grote Cultuurfonds Pop Playlist

Voor alle popmuziek liefhebbers onder u presenteren wij de Grote Cultuurfonds Pop Playlist. Met muziek van Pop Stipendium winnaars en genomineerden, artiesten die op muziekfestival Grasnapolsky 2020 stonden of die op een andere manier iets met ons te maken hebben (gehad). 

FILM | Glad IJs

De korte film Glad IJs (2020) is al meer dan 250K keer bekeken op Youtube, en dat is niet voor niets.  Glad IJs, mogelijk gemaakt door Fonds ZOZ en crowdfunding, gaat over een ijsbaan-medewerker wiens gedachten op hol slaan als hij een chagrijnig ogende jongeman in zwarte outfit met een rugzak op de ijsbaan ontdekt. Vanwaar die angst? En waarom worden we steeds banger voor elkaar? Bekijk de volledige korte film hier:

LITERATUUR | Ik voel me in de hele wereld thuis

De dwarse denker Rosa Luxemburg (1871-1919) zat vanwege haar pacifistische overtuigingen het grootste deel van de Eerste Wereldoorlog opgesloten. Zij wist echter vanuit haar kleine cel, met soms alleen zicht op de wolken en een incidenteel vogeltje, de mooiste beschouwingen te sturen. Uit de brievenbundel Ik voel me in de hele wereld thuis spreekt ongekende levenslust en positiviteit. Perfect leesvoer in deze tijden van collectieve opsluiting.

Portret van Rosa Luxemburg. Illustratie: Juan Bernabeu

Bekijk & bestel dit prachtige boek . De brievenbundel is opnieuw uitgegeven door Van Oorschot en kwam mede tot stand dankzij het R.O. van Gennep Fonds. 

PODCAST | Kunst is Lang

Kunst is lang en het leven is kort. Deze uitspraak werd door Hyppocrates gedaan, een Griekse arts en de grondlegger van onze geneeskunde. Luuk Heezen vernoemde zijn podcast naar deze uitspraak, maar dan met een vrolijke twist: er is heel veel kunst die op je afkomt, maar het leven is te kort om je daar niet mee bezig te houden. Elke aflevering interviewt Heezen een kunstenaar.

De allereerste aflevering is met Melanie Bonajo. Zij studeerde met een cultuurfondsbeurs af aan de Rijksacademie en vertegenwoordigt dit jaar Nederland tijdens de Venetië Biënnale. 

WANDELEN | Museumzaal onder het viaduct

Als de muren op je af beginnen te komen, is het maar beter om even (in je eentje) aan de wandel te gaan. Naar het viaduct van Kleinpolderplein in Rotterdam bijvoorbeeld. Dit drukke knooppunt is misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een wandeling, maar het broeit onder het viaduct. Momenteel verrijst er namelijk een museumzaal in de open lucht.  

Foto: Lars van den Brink

Op zeven sokkels prijkt een beeld; de overige acht zijn nog leeg.  Lees hier hoe 'Kunst onder Kleinpolderplein' tot stand kwam. Dit project is geïnitieerd door de Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder en wordt gesteund door het Ted Schutten Fonds