Cultuur(fonds) verbindt

Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat samen met andere cultuurfondsen in Nederland én met de overheid de cultuursector helpen in deze moeilijke tijd, waarin musea gesloten zijn, theatervoorstellingen, concerten en festivals voorlopig niet doorgaan en ook veel mooie natuurprojecten vertraging oplopen. Inzet is een bijdrage te leveren aan het continueren van de mooie, creatieve, troostende, verpozende, verrijkende en verbindende waarde van cultuur en natuur. Lees hier hoe we samen cultuur levend houden. Juist nu!
18 maart 2020
Cultuur(fonds) verbindt

'Het is echt dramatisch, hoor. Mijn hart bloedt', zegt Cultuurfonds-directeur Adriana Esmeijer. De sector heeft het moeilijk en er is vooral behoefte aan liquiditeit. Daarom is het Cultuurfonds op dit moment coulant met het uitbetalen van eerder toegezegde bedragen: 'Ook als een evenement of project niet (geheel) door kan gaan proberen we bepaalde kosten toch te vergoeden, waarbij we ook aandacht vragen voor betaling van zzp’ers.'

Blijf je aanvraag doen!
Adriana Esmeijer roept makers van cultuur- en natuurprojecten op om vooral een aanvraag te blijven doen bij het Cultuurfonds: 'Wij hebben dit jaar ons gebruikelijke budget te besteden en het is juist nu belangrijk dat dit geld van onze schenkers en van de loterijen de sector bereikt. Ook om makers en initiatiefnemers in staat te stellen zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan zodra de crisis afneemt. Bij de beoordeling van nieuwe  aanvragen hanteren wij onze reguliere richtlijnen.'

'Samen de boel redden'
De private fondsen én de overheid slaan de handen ineen om er voor de sector te zijn, nu direct en de komende maanden. Met drie andere grote cultuurfondsen, Fonds 21, VSBfonds en VandenEnde Foundation, heeft Adriana Esmeijer deze week overlegd met minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur, die met veel partijen in de cultuursector praat omdat ze binnenkort met extra steunmaatregelen komt voor de sector. 'Ik heb voor het eerst het gevoel dat de rijksoverheid en de private fondsen op dezelfde missie zijn. Samen de boel redden.’

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant.


Wat betekenen de coronamaatregelen voor jouw project?

Kortom, het Cultuurfonds werkt hard door om de financiële steun voor al die prachtige en zo belangrijke projecten voor cultuur en natuur juist nu op gang te houden. Zodat de 3.500 projecten die we elk jaar steunen (uiteindelijk) toch door kunnen gaan. Heb je een bijdrage van ons gekregen maar gaat jouw voorstelling, concert of project niet door vanwege de coronamaatregelen? Neem dan contact met ons op en bespreek je situatie met een van onze adviseurs. 

Mede dankzij onze schenkers! 

Dankzij de instellers van onze CultuurFondsen op Naam kunnen wij substantieel blijven bijdragen aan cultuur- en natuurprojecten. Waar mogelijk zijn we coulanter als het gaat om eerder toegekende bijdragen en proberen we direct in te spelen op acute problemen in de sector. Wij krijgen alom hun waardering en vertrouwen om vooral in deze roerige tijden onze rol te nemen. Lees meer over het instellen van een eigen CultuurFonds op Naam of onze andere geefvormen. Alle hulp is welkom.

Cultuurtips voor thuis

Centraal Museum. Foto: Wessel Spoelder

Van veel kunst & cultuur kunnen we gelukkig nog wel online genieten. Bekijk onze (onvolledige) lijst met tips voor wie vanuit huis ook een dosis cultuur kan gebruiken. Hou je vooral van muziek? Bekijk dan onze muziektips voor op de bank. Boekenwurmen verwijzen we graag door naar onze literatuurtips, vol klassiekers en spannende nieuwkomers. We vernieuwen deze lijsten regelmatig, dus stay tuned! Heb jij een tip voor ons van een must see? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Laten we cultuur samen levend houden.

Bewaar je ticket en geniet later

Niet alleen wij cultuurliefhebbers hebben het zwaar omdat we in deze tijden niet naar theater, bioscoop, concert of voorstelling kunnen gaan voor die broodnodige dosis verwondering, ontspanning en vervreemding die cultuur ons biedt. De hele cultuursector verkeert momenteel in zwaar weer. Wil je culturele organisaties ondersteunen? Bewaar dan je ticket en geniet later. De meeste evenementen zijn verplaatst en je ticket blijft 13 maanden lang geldig. 

Of kun je niet op de alternatieve datum, dan krijg je de mogelijkheid het aankoopbedrag van de ticket(s), incl. servicekosten te krijgen in de vorm van een voucher die geldig blijft bij de organisatie waar je je ticket hebt gekocht. Daarnaast blijft er uiteraard de mogelijkheid je geld terug te vragen of je ticket(s) te doneren. Deze regeling is opgesteld met verschillende brancheorganisaties in de culturele sector, het ministerie van OCW, het ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Consument & Markt.

Meer weten? Ga naar bewaarjeticket.nl.