Kickstart Cultuurfonds geeft 1,5 miljoen aan 46 muziekpodia

Donaties voor muziekpodia zoals Melkweg Amsterdam, Grote Kerk Naarden en PAARD Den Haag
Amsterdam, 11 mei 2021
Kickstart Cultuurfonds geeft 1,5 miljoen aan 46 muziekpodia
Fotocredits:
De Haagse band Di-rect tijdens de NPO 3FM Awards in Paard, Den Haag. Foto: Nathan Reinds

Goed nieuws voor 46 muziekpodia uit heel Nederland: zij ontvangen ruim 1,5 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun podia coronaproof te maken en straks publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. De donaties lopen uiteen van 4.796 euro voor podium Hall of Fame in Tilburg tot 100.000 euro voor Paradiso in Amsterdam en zijn voor muziekpodia uit het hele land: van de Grote Kerk in Naarden tot Podium Grenswerk in Venlo en van Podium Corneel in Lelystad tot de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. 

Naast muziekpodia ondersteunt het tijdelijke noodfonds ook producenten van professionele podiumkunsten, musea en theaters bij corona-gerelateerde kosten, zodat kunst en erfgoed voor publiek toegankelijk blijven in de anderhalvemeter-samenleving. In 2020 is 16 miljoen euro toegekend aan de cultuur, voor 2021 is 20 miljoen euro beschikbaar.

Van aanpassing van foyer, kassaruimte en podium tot signing in de concertzaal

De toekenningen zijn voor corona-gerelateerde kosten en facilitaire aanpassingen van muziekpodia uit heel Nederland. Zo ontvangt Podium Corneel uit Lelystad 17.313 euro voor onder meer het aanpassen van de kassaruimte, backstageruimte en het podium aan de anderhalvemeter-criteria en krijgt muziekpodium en erfgoedlocatie Grote Kerk in Naarden 25.570 euro voor extra podiumdelen, desinfectiezuilen, kuchschermen en handscanners om bezoekers veilig te kunnen ontvangen bij een concertreeks in het najaar. De Zeeuwse Concertzaal uit Middelburg gaat voor 56.046 euro de foyer aanpassen, de garderobe en informatiebalie verplaatsen en de bar verlengen om publiek coronaproof te kunnen ontvangen en Podium Grenswerk uit Venlo krijgt 12.321 euro voor aanpassingen in en rondom haar concertzaal, zoals signing en de inzet van een coronamanager tijdens de concerten.

Ook donaties voor marketing/communicatie 

Muziekpodia, theaters en musea kunnen dit jaar ook aanvragen voor corona-gerelateerde marketing/communicatie. Zo zijn er toekenningen aan het Haagse PAARD (20.212 euro) voor haar campagne om publiek te verleiden na de heropening weer naar het poppodium te komen, aan de Cacaofabriek in Helmond (9.725 euro) voor de marketingkosten rondom hun nieuwe coronaproof programmering en aan de Melkweg (28.051 euro) voor een brede marketingcampagne om de aangepaste programmering in het Amsterdamse poppodium onder de aandacht te brengen.

Alle toekenningen en indiendata op www.kickstartcultuurfonds.nl

Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen tot nu toe en is te zien wanneer de tweede, tevens laatste aanvraagmogelijkheid is voor musea (deze week) en theaters (de week van 31 mei).

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.