Marthe Kes aan de slag bij het Boijmans dankzij Conservatoren Stipendium

Deze maand start Marthe Kes als junior conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Haar plek is mogelijk gemaakt door een Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
1 februari 2021
Marthe Kes aan de slag bij het Boijmans dankzij Conservatoren Stipendium
Fotocredits:
Marthe Kes - Boijmans van Beuningen

Het Conservatoren Stipendium dat het Cultuurfonds dit jaar beschikbaar stelt, zorgt ervoor dat een zittende museumconservator meer ruimte krijgt voor onderzoek naar de eigen collectie. Ten tweede geeft het jong recent afgestudeerde kunsthistorici als Marthe Kes (Rotterdam, 1993) de gelegenheid ervaring op doen.  

Op 1 februari is Marthe gestart als junior conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen. Vanwege renovatie is het museumgebouw de komende jaren gesloten, maar achter de schermen en op de verschillende externe locaties gebeurt er nog steeds van alles. In het najaar opent het nieuwe depot haar deuren en de voorbereidingen zijn in volle gang. Als junior conservator is Marthe betrokken bij de publieksbegeleiding die op dit moment wordt ontwikkeld. "Daarnaast zal ik enkele lopende taken van de senior conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving Mienke Simon Thomas overnemen", aldus Marthe. Ook zal ze helpen bij het onderzoek dat Mienke doet naar de verzamelgeschiedenis van de collectie vormgeving, waarover eind dit jaar een boek zal verschijnen.

Ik ben erg dankbaar dat het Prins Bernhard Cultuurfonds deze aanstelling mogelijk heeft gemaakt

Het is Marthe's wens om ooit als conservator aan de slag te gaan. Maar dat is volgens haar moeilijk zonder gedegen praktijkervaring. Ze is daarom heel blij met het stipendium: "Dankzij het Conservatoren Stipendium kan ik als junior ervaring opdoen en van een senior de kneepjes van het vak leren. Het is voor mij als jonge kunsthistoricus heel waardevol dat ik enkele maanden in een groot museum mee kan draaien en mijn kennis over mijn vakgebied kan vergroten. Ik ben erg dankbaar dat het Prins Bernhard Cultuurfonds deze aanstelling mogelijk heeft gemaakt en kijk uit naar het komende half jaar!"

Conservatoren Stipendium

Met het Conservatoren Stipendium kan een museum tijdelijk een junior conservator aanstellen, zodat de zittende conservator zich voor een periode van een half jaar tot een jaar kan richten op museaal onderzoek. Het onderzoek moet gerelateerd zijn aan de collectie, bijvoorbeeld voor de online ontsluiting van de collectie of voor een publicatie als voorbereiding op een tentoonstelling. Deze beurs bestaat sinds 2013 en biedt jonge kunsthistorici de kans om ervaring op te doen in het werkveld.