projecten
beeldende kunstLandelijk

De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit

De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit is een digitaal educatieproject van Stichting Artist is Present voor middelbare en Mbo-scholen waarin seksualiteit centraal staat. Het idee is ontstaan uit de overtuiging dat de maatschappij centraal moet staan in het kunstonderwijs. De grote mondiale vraagstukken van de 21ste eeuw hebben behoefte aan een nieuwe generatie creatievelingen die in staat is de uitdagingen aan te gaan, oplossingen te bedenken, een eigen standpunt in te nemen, vooroordelen weg te nemen en het verhaal te vertellen.

De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit biedt docenten handvatten. Door leerlingen samen met kunstenaars het onderwerp seksualiteit te laten onderzoeken wordt dit een bespreekbaar thema en ervaren leerlingen de diversiteit van seksualiteit in hun eigen klas. In dit educatieprogramma ordt samengewerkt met verschillende kunstenaars, waaronder Pleun van Dijk, Viviane Sassen, Diane Gheorghiu, Milane Naef en Laura a Dima. De jongeren krijgen naast contact met de kunstenaars de keuze uit vijf opdrachten, ontworpen vanuit het werk van de bovengenoemde kunstenaars. In vier fases doorlopen de leerlingen vervolgens een creatief proces en maken een werk over gender, vooroordelen, seksuele/ romantische voorkeur, body positivity, fat shaming, social media, aanraking, groepsdruk, sexting of catcalling.

Aanvrager 'Artist is Present' 

De Stichting Artist is Present heeft als doel de hedendaagse kunstenaar aanwezig te laten zijn in het klaslokaal. De focus is om het dialoog rondom maatschappelijke thema’s naar het kunstonderwijs te vertalen. Momenteel staat de thematiek seksualiteit centraal.   

Bijdrage Cultuurfonds

Stichting Artist is Present gebruikt kunst als een middel voor kritische expressie waarmee er als het ware een safe space kan worden gecreëerd waarin jongeren zich veilig voelen om zich creatief te uiten, ook over lastige thema's zoals seksualiteit. Het project laat zien dat er ook een andere manier is om met lastige thema's bezig te zijn dan er alleen over te praten. Het Cultuurfonds ziet het belang hiervan in en draagt 30.000 euro bij aan dit project.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project