projecten
muziekLandelijk

MUZIEK | Vanaf de bank

In tijden van quarantaine is muziek misschien wel het meest troostrijk, louterend, of juist een goed excuus om een dansje te doen in de woonkamer. Hier onze muziektips!

Heb jij een luistertip voor ons? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen houden we cultuur levend! Dat doet het Cultuurfonds inmiddels al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan. 


Oorkaan voor thuis

Oorkaan maakt met topmusici theatrale concerten voor een jong publiek. Speciaal voor deze tijden hebben ze #OorkaanVoorThuis in het leven geroepen. Op hun website staan de meest leuke tutorials om met het hele gezin thuis muziek te maken. Of beluister de Spotify muziekafspeellijsten en hoorspelen! Doe een dansje op Ierse folk en kijk voor meer muziek op oorkaan.nl

Tiny Desk Concert | Jazzcollectief Snarky Puppy

Eind 2019 stond het jazz/funk-collectief Snarky Puppy samengepakt rond het bureau van de Amerikaanse programmamaker Bob Boilen voor hun bijdrage aan diens Tiny Desk Concert-reeks. Door het publiek erbij te betrekken weet de band, die dit jaar in het Holland Festival in juni staat geprogrammeerd, een verrassende  twist te geven aan het intieme optreden.  Met eenvoudige instructies en een beetje vertrouwen in het publiek ontstaat een polyritmisch concert. Bekijk het hieronder!

Voor wie geen genoeg krijgt van deze groovy muziek: Snarky Puppy-zanger Jamison Ross deed met het Young Metropole Orkest een livestream toen de quarantainemaatregelen net ingingen. Beluister hun versie van Bill Withers' nummer Ain't No Sunshine. Zowel het Young Metropole als Holland Festival worden gesteund door het Cultuurfonds. 

Elke dag live klassieke muziek in je huiskamer

Studio 150 Bethlehemkerk zendt elke avond om 19:00 een live klassiek muziekconcert uit op Facebook. Houd het in de gaten op de Facebookpagina van Studio 150 Bethlehem

MUZIEKDOCU | Water Wieg Me

Soms mag je best een beetje toegeven aan de droefenis om wat we nu allemaal moeten missen. Misschien is dat zelfs louterend. De muziekdocumentaire Water Wieg Me is een muzikale ode aan de droefenis. Ferry Heijne, frontman van De Kift, vaart uit en ontmoet mensen die hun verhaal met hem willen delen. De poëtische fanfarepunk langs de waterkant biedt troost. Bekijk de trailer hieronder en check de  muziekdocumentaire van Sanne Rovers op npo.nl

POP | De Grote Cultuurfonds Pop Playlist

Voor alle popmuziek liefhebbers onder u presenteren wij de Grote Cultuurfonds Pop Playlist. Met muziek van Pop Stipendium winnaars en genomineerden, artiesten die op muziekfestival Grasnapolsky 2020 stonden of die op een andere manier iets met ons te maken hebben (gehad). 

Bevrijdingsfestival Songs for Freedom winnaar Groningen

De Bevrijdingsfestivals zijn helaas verplaatst naar 2021, maar de winnaars van Songs for Freedom druppelen alsnog binnen. Dit project, gesteund door het Cultuurfonds, nodigt muzikanten uit om een lied te schrijven over vrijheid en bevrijding. Elke provincie heeft zijn eigen invulling gegeven aan de contest. Zo heeft WadAap in Groningen gewonnen met het nummer Vrij om te zijn. Een vakkundige jury zegt hierover: “Fris, eigentijds en met een positieve ondertoon”. Beluister het winnende nummer!

Festival IN-EDIT | #IRockAtHome

Muziekdocumentaire Filmfestival IN-EDIT zou dit jaar 13 t/m 17 mei plaatsvinden. O.a. de muziekdocumentaire Water Wieg Me van Sanne Rovers (zie de cultuurtip hieronder) zou gescreend worden. IN-EDIT komt nu met #IRockAtHome sessies voor thuis. Vrijdag 10 april om 21:00 kun je de livestream van one-man-band Robbing Banks volgen op het YouTube-kanaal van IN-EDIT. Hou het Facebookevenement van IN-EDIT in de gaten voor info over aankomende livestreams. Rock on at home!

Operazangeres brengt verstild museum tot leven

In museum Beelden aan Zee staat de tentoonstelling Mensbeeld-Mensbeest van Germaine Richier in stilte te wachten op de eerste bezoekers. Het museum deelt nu een bijzondere sneak preview van de tentoonstelling. De rauwe en verontrustende beeldhouwwerken van de Franse beeldhouwster Richier worden door operazangeres Francis van Broekhuizen toegezongen. Een indrukwekkende uitvoering van Puccini's Vissi d'Arte die opent met de woorden 'Ik leefde voor de kunst'. 

Pop Stipendium 2020 winnares Judy Blank geeft online concert

Singer-songwriter Judy Blank won begin 2020 het Pop Stipendium van het Cultuurfonds als aanmoediging om haar muziek verder te ontwikkelen. Hieraan is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Ook in tijden van quarantaine heeft de jonge zangeres niet stilgezeten. Zo deed ze mee aan het eerste online festival van NPO Radio 2. Zanger Pablo van de Poel van de band DeWolff zingt halverwege ook een prachtig duet met Judy Blank. Bekijk hier het concert.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Songs for Freedom

In 2020 vierde Nederland ’75 jaar vrijheid’ om het einde van de Tweede Wereldoorlog te markeren. De Bevrijdingsfestivals zijn hier een belangrijke speler in, omdat we op 5 mei jaarlijks stilstaan bij de vrijheid die we in Nederland hebben. Daarom is er in 2019 in het teken van ‘75 jaar Vrijheid’ een provinciale songcontest opgezet en vanwege de coronamaatregelen hebben velen het project voortgezet in 2021.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Muziekproductie 'Plant'

Muziekproductie PLANT

Bekijk project
Landelijkmuziek

Pynarello - Milk it Punk

Muziekensensemble Pynarello ontving een bijdrage van € 50.000 uit het CultuurMakersFonds voor hun muziekproductie 'Unlocked'. Helaas hebben zij door de pandemie de live concerten enkele keren moeten verplaatsen. En met geen zicht op de mogelijkheid om op korte termijn voor live publiek op te treden, realiseerde Pynarello in het voorjaar van 2020 een aantal livestreams waarvan de eerste in TivoliVredenburg plaatsvond. Nu er wel weer zicht is op live voorstellingen heeft Pynarello een bijdrage van € 15.000 ontvangen voor de productie die inmiddels 'Milk it Punk' heet.

Bekijk project