Kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen gezocht!

In 2019 slaan het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Groningen voor het eerst de handen ineen bij het organiseren en uitreiken van de Groninger cultuurprijzen. De feestelijke uitreiking vindt plaats op maandagavond 11 november 2019 in Martiniplaza te Groningen. Tot en met 30 augustus kunnen kandidaten worden aangedragen in drie verschillende categorieën: professioneel, talent, of amateur. Ben of ken je iemand die een bijzondere bijdrage levert aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur?
5 juli 2019
Kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen gezocht!
Fotocredits:
Martiniplaza

Met deze prijzen belonen en onderstrepen we uitzonderlijke prestaties, personen, instellingen of groepen die een opvallende impuls geven aan het Groningse culturele klimaat. We inspireren de culturele sector tot méér en beter. Én we zetten personen, groepen of instellingen in de schijnwerpers die zich in Groningen bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van cultuur. Wie verdient het dit jaar?

Groninger Cultuurprijs (provincie Groningen)
De Groninger Cultuurprijs is specifiek gericht op professionals. Het is een prijs voor een Groninger persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro met daarnaast een jaar lang ambassadeurschap voor kunst en cultuur in Groningen.

Groninger Talentprijs (provincie Groningen)
De Groninger Talentprijs wordt uitgereikt aan een bijzonder talent uit de Provincie Groningen. De talentprijs bestaat uit een opdracht om met begeleiding van een meester naar keuze een verhaal over Groningen te vertellen. Het vertellen moet breed opgevat worden en kan via verschillende kunstvormen, bijvoorbeeld dans, muziek of beeldende kunst. Deze uitvoering wordt gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Groninger Cultuurprijzen. De winnaar van de talentprijs ontvangt 5000 euro en wordt begeleid door een meester en is een jaar lang ambassadeur voor kunst en cultuur in Groningen. De prijs bestond voorheen uit de Post Middendorp prijs en het Belcampo Stipendium.

Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst (Cultuurfonds)
De Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst wordt aan een amateurkunstenaar of vereniging uitgereikt die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro. De winnaar is een jaar lang ambassadeur voor kunst en cultuur in Groningen. Onze definitie van amateurkunst is dat deze persoon of instelling zich niet beroepsmatig bezighoudt met kunst en cultuur.

Jury
Voor de beoordeling van de aanmeldingen is een jury ingesteld. De juryleden zijn uit de verschillende culturele werkvelden gekozen. Bij de beoordeling houdt de jury in elk geval rekening met kwaliteit en een breed bereik, de gedrevenheid om zich verder te ontwikkelen voor het culturele klimaat in Groningen, en de binding mét of een belang vóór Groningen. De jury maakt op 15 oktober uit alle inzendingen per categorie drie genomineerden bekend. De jury voor 2019 bestaat uit: Ilona Duits, Maarten Duijvendak, Harrie van den Elsen, Wilbert van de Kamp, Maria Koijck en Guy Weizman.

Kandidaat aanmelden?
Kandidaten kunnen door anderen of zichzelf worden aangemeld tot en met 30 augustus. Dit kan via het aanmeldformulier. Meer informatie is te vinden via de website van Cultuurprijs Groningen