UP:Next: beurs van €10.000,- toegekend aan Kypski

De nieuwe editie van UP:Next, beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, is toegekend aan Kypski. Uit de ingediende ideeën en 5 presentaties van de shortlist, honoreerde de jury het plan van de Utrechtse artiest als meestbelovende. Kypski, oftewel Thomas Elbers, ontvangt een bedrag van €10.000,- om zich in 2022 een jaar lang te richten op zijn vernieuwende muzikaal project met live presentatie als resultaat. Hij neemt daarmee het stokje over van Faradays, die vorig jaar als eerste Utrechtse artiest de beurs ontving.
10 december 2021
UP:Next: beurs van €10.000,- toegekend aan Kypski
Fotocredits:
Rogier Boogaard

De jury, bestaande uit Marc van der Laan (3voor12 Utrecht), Joris Postulart (Fluor) en Dirk Verhoeven (Prins Bernhard Cultuurfonds), zei over het plan van Kypski: “Kypski a.k.a. Thomas Elbers heeft natuurlijk al een indrukwekkend deel van zijn carrière achter de rug met alle releases, tours en successen als C-Mon & Kypski. Vanaf 2010 ging hij solo verder en veranderde zijn sound naar elektronica en alternatieve pop.

De afgelopen tijd heeft Kypski zich nógmaals uitgevonden. Met zijn eigen signature term ‘Syntablism’ waarin hij turntablism en modulaire synthesizers combineert, kan hij al scratchend nieuwe geluiden opwekken in plaats van het gangbare: bestaande geluidssamples manipuleren. De jury is onder de indruk van het vernieuwende verhaal van Thomas. We zien dat de beurs de hulp zou kunnen bieden precies daar waar hij het vraagt. Om de draai aan zijn carrière door te kunnen zetten, zijn pioniersrol naar buiten toe uit te dragen en om zijn muziek voorbij de niche van ‘synthnerds' naar een groter publiek te brengen in een audiovisuele show met het analoge ambacht van live muzikanten.

Plannen shortlist 

Het niveau van de geselecteerde plannen ook dit jaar volgens de jury hoog. Kypski, Myrthe van de Weetering, Roos Blufpand, Vic Willems en Ziggy Splynt hebben daarmee hun plek op de shortlist meer dan waar gemaakt. Voor de jury, die normaal alleen het “eindproduct” ziet tijdens een concert of optreden, waren de presentaties een zeldzaam kijkje in de keuken van deze ambitieuze artiesten.

Showcase Faradays

Het afgelopen jaar werkte Faradays, die in 2020 de UP:Next beurs ontving, aan haar indie/electronic pop show waarin ze de Indonesische gamelanmuziek als inspiratie gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling. Vanwege de coronamaatregelen is haar showcase verplaatst naar het voorjaar van 2022.