150ste groene schoolplein in Brabant dankzij subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’

Feest op basisschool de Bibit, de Sprockt en kinderopvang de Teddybeer vandaag. Zij gaan samenwerken aan het 150ste groene schoolplein in Brabant. Het plein ligt nu nog vol met grijze tegels. Maar vandaag, tijdens de Week van ons Water, komt daar verandering in.
22 oktober 2019
150ste groene schoolplein in Brabant dankzij subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’

Tegels worden vervangen door speelgroen, een moestuin en een modderkeuken. Want een schoolplein vol met tegels kan écht niet meer. Ook klaar met al het grauw en grijs van de tegels op het speelplein en wil je een groene make-over? Er kunnen nog 100 scholen meedoen met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’.

De subsidieregeling is een groot succes. Elke week ondergaan twee schoolpleinen een metamorfose. Het 150ste schoolplein ligt in woonwijk De Reeshof in Tilburg en dat is niet toevallig. Gemeente Tilburg stimuleert scholen en draagt financieel bij.

Leerlingen gaan natuurchallenge aan
Dankzij een natuurchallenge op school worden de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat, de veranderingen en de gevolgen hiervan. Op het groene schoolplein ervaren ze dit straks ook in de praktijk. De leerlingen gaan de natuur zien en beleven. En ze merken zelf waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er ook in een hete zomer lekker koel kan worden gespeeld en de koolmezen in de nestkastjes eten hun buik vol met eikenprocessierupsen.

Week van ons Water
“Oplossingen voor het klimaatvraagstuk krijgen op een groen schoolplein handen en voeten”, zegt Hans Peter Verroen van Waterschap Brabantse Delta. "We zijn trots dat in Brabant al zoveel groene schoolpleinen zijn gerealiseerd. Waterschap Brabantse Delta vindt het belangrijk dat iedereen zelf aan de slag kan. Tijdens de ‘Week van ons Water’ organiseren de waterschappen daarvoor tal van verrassende en leerzame activiteiten.”

Subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’
De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor 3,5 miljoen euro bij elkaar. Daarvan is nu nog 1,4 miljoen euro beschikbaar.

Volgens Jan Baan van het Prins Bernhard Cultuur Fonds is het fantastisch dat er al 150 scholen aan de slag zijn gegaan met hun plein. “Duizenden kinderen spelen nu iedere dag in een gezonde, avontuurlijke leeromgeving én de pleinen dragen bij aan de klimaatbestendigheid van de buurt”, aldus Baan.

Nog budget voor 100 scholen
Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70 procent van de kosten, met een maximum van 14.000 euro. De regeling loopt nog tot december 2021 en er is nog budget voor zo’n 100 schoolpleinen.

Meer informatie via www.schoolpleinenbrabant.nl

Bekijk hier het filmpje van provincie Noord-Brabant over de uitreiking: