Aardbevingsgebied Groningen krijgt 17 miljoen euro voor behoud erfgoed

De overheid maakt 17 miljoen euro vrij voor het onderhoud van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied in Groningen: 4 miljoen euro voor 2018 en nog eens 13 miljoen euro voor de komende jaren. De provincie Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen dragen elk 1,35 miljoen euro bij. Daarnaast wordt het Cultuurfonds voor Monumenten, waarvan de uitvoering in handen is van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds, aangevuld met ruim 2 miljoen euro door de provincie Groningen.
8 maart 2018
Aardbevingsgebied Groningen krijgt 17 miljoen euro voor behoud erfgoed
Fotocredits:
v.l.n.r. burgemeester Hiemstra van Appingedam, minister Van Engelshoven, gedeputeerde Gräper

Dat hebben minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur, gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk en Nationaal Coördinator Hans Alders op donderdag 8 maart bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Appingedam waar ze een aantal regelingen voor eigenaren van erfgoed lanceerden.

Van Engelshoven: “Monumenten zijn iconen van provincies. Ze zijn een onmisbare schakel tussen verleden, heden en toekomst. Erfgoed vertelt ons wie we zijn. Bovendien moeten we monumenten koesteren om hun eigen kracht en schoonheid. Juist in Groningen, waar behoud van identiteit nu zo wezenlijk is, vind ik het belangrijk dat we die monumenten ook kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. Door monumenten in Groningen in optimale staat van onderhoud te brengen, zijn ze veiliger: goed onderhouden monumenten zijn minder kwetsbaar voor aardbevingen.”

Cultuurfonds voor Monumenten
Dit fonds bestaat al sinds 2003 bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en heeft als doel het behoud van gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden binnen beschermde stads- en dorpsgezichten. Eigenaren in de provincie Groningen kunnen daarvoor bij het Cultuurfonds een lening aanvragen.