Ahilan Ratnamohan wint het TheaterTekstTalent Stipendium 2022

Voor zijn tekst Alle woorden die ik nog niet kende ontvangt Ahilan Ratnamohan het TheaterTekstTalent Stipendium tijdens de Toneelschrijfdag in Theater Bellevue, Amsterdam. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent deze unieke prijs toe in samenwerking met Fonds De Versterking. De winnende, beloftevolle toneelschrijver kan hiermee een nieuw en oorspronkelijk toneelstuk schrijven, maar ontvangt ook een startbedrag om het stuk op de planken te brengen.
19 maart 2022
Ahilan Ratnamohan wint het TheaterTekstTalent Stipendium 2022
Fotocredits:
Jorrit Lousberg

Alle woorden die ik nog niet kende

Ahilan Ratnamohan (Melbourne, 1984) is taal-enthousiast en doorgaans bezig met het aanleren van minstens twee talen tegelijkertijd. Hoewel Nederlands hem voortdurend omringt, liet hij die taal lang aan de kant liggen. Tussen 2010 en 2018 – zijn eerste jaren in België – verzamelde hij een lijst van hem nog onbekende woorden. In de winnende theatertekst Alle woorden die ik nog niet kende probeert Ahilan om alle 840 woorden van zijn lijst te gebruiken in een monoloog. Wat betekent het om een nieuwe woordenschat in gebruik te nemen? Zal deze monoloog überhaupt begrijpelijk zijn voor Ahilans ‘medemigranten’?

Uit het juryrapport

De jury schreef over het stuk: ‘Met het plan voor de tekst ‘Alle Nederlandse woorden die ik nog niet kende’ creëert Ahilan Ratnamohan een experimentele theatermonoloog die tegelijkertijd ook een middel is om de Nederlandse taal te leren. In zijn eigenzinnige tekst experimenteert hij met taalleren als performance. Het taalleerproces en het stuiten op nieuwe woorden vormen de dramaturgie van de toneeltekst, in plaats van personages of plot. De tekst prikkelt zowel emotioneel als rationeel en laat lezer en publiek voelen hoe het is om een buitenstaander te zijn op een manier die nog niet eerder te zien is geweest in het theater.’

Over Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan (1984) is geboren en getogen in Australië. Na het behalen van een diploma in Film Studies aan de Universiteit van Sydney in 2005, probeerde hij carrière te maken als profvoetballer in Nederland, Zweden en Duitsland. Sinds 2012 is hij woonachtig in België, alwaar hij zijn carrière als theatermaker voor het eerst vorm krijgt. Ahilan was werkzaam bij Monty Kultuurfaktorij in Antwerpen en maakt nu deel uit van Robin, een productiestructuur in Brussel. Als theatermaker werkt hij vaak met niet-professionele performers en onconventionele vormen om interdisciplinaire stukken te creëren. Hij laat zich inspireren door sport, film en taalverwervingsprocessen.

Over Fonds De Versterking

Het TheaterTekstTalent Stipendium voor theaterauteurs is een initiatief van Fonds De Versterking, ontwikkeld en uitgevoerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het stipendium bestaat uit een werkbeurs van 12.500 euro, dat is bedoeld om toneelschrijvers in staat te stellen een nieuw toneelstuk te schrijven. Bovendien wordt ook 20.000 euro voor de toekomstige enscenering beschikbaar gesteld én 2.500 euro voor coaching of een tussentijdse presentatie. Met het financieren van nieuw werk van geëngageerde toneelschrijvers hopen de initiatiefnemers bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen.