Cultuurfonds Utrecht steunt cultuur en natuur in eerste kwartaal 2021 met € 148.730

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht heeft in het eerste kwartaal van 2021 43 projecten met een financiële bijdrage gesteund. In totaal is € 148.730 toegewezen in de sectoren muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, letteren, culturele vorming en natuur.
15 maart 2021
Cultuurfonds Utrecht steunt cultuur en natuur in eerste kwartaal 2021 met € 148.730
Fotocredits:
Tijdsvensters, (De Bedachtzamen, 2019)

Het is elk kwartaal mogelijk om een aanvraag in te dienen. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele toekenningen toe. De volledige lijst met toekenningen uit deze eerste ronde is te vinden op een aparte pagina.

Vijfdelige podcast-serie Tijdsvensters

Stichting De Bedachtzamen ontvangt € 2.000 voor Tijdvensters, een tweede serie van vijf podcasts. In de podcast wordt stilgestaan bij het concept ‘tijd’. Waarom hebben we zo vaak het gevoel tijd te kort te hebben? Mijmeren we nog genoeg? Er worden vijf bijzondere gasten geïnterviewd in een voormalig klooster, Buitenplaats Doornburgh. In elke aflevering volgen we de denksporen van de gasten, die ons meenemen in hun visie op tijd, de vergankelijkheid, hoe tijd een rol speelt in hun leven, de ontwikkeling die de gast doormaakte in zijn/haar perspectief op tijd. De podcasts worden ondersteund door soundscapes van componist Rutger Zuydervelt.

Groene Belevingspunten met de Babbelende Insecten Box (BIB)

Stichting Struinen en Vorsen ontvangt € 8.000 voor educatieproject Groene Belevingspunten met de Babbelende Insecten Box (BIB) dat in 2021-2023 zal plaatsvinden. De stichting wil natuurbeleving van (klein)kinderen stimuleren door het inrichten van acht Groene Belevingspunten met educatieve waarden nabij de stad, met een Babbelende Insecten Boxen (BIB), bedoeld om de verwondering en de nieuwsgierigheid van kinderen voor de natuur te prikkelen.

Zo vertellen vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, hommels, de natuurlijke helpers van de boer, allemaal hun verhaal. Deze luisterverhalen zijn ter plaatse of online te beluisteren. De Groene Belevingspunten worden ingericht met eetnatuur, kruidentuintjes en insectenplekjes op tien locaties samen met kunstenaars, bewoners en kinderen.

Voor dit project wordt samengewerkt met Woerden, IJsselstein, Oudewater, Montfoort, Lopik, HDSR en (agrarische) natuurorganisaties Utrechtse Venen/De Utrechtse Waarden, Utrechtse Routebureau en vijftig plattelands-toeristische ondernemers. De bijdrage wordt toegekend vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van Lange Fonds.

Publicatie ‘Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Utrecht’

Stichting Matrijs ontvangt € 5.000 voor de publicatie ‘Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Utrecht’ die in juli 2021 zal verschijnen. Eerder verschenen al publicaties over 'De limes in Gelderland' en 'De limes in Zuid-Holland', met daarin de meest recente stand van onderzoek inzake de limes, de voormalige grenzen van het Romeinse rijk.

Voor de provincie Utrecht wordt een samenhangend beeld geschetst van de Romeinse limes. De publicatie zal bijdragen aan het zichtbaar en beleefbaar maken van de limes, zodat er een groter maatschappelijk draagvlak ontstaat voor het toekomstig behoud ervan. Ook de beoogde UNESCO-aanwijzing in juli 2021 is hiervoor een krachtig ondersteuning.

Deze publicatie richt zich op een algemeen publiek en wordt samengesteld en geschreven door auteurs Erik Graafstal, Paul van der Heijden en Evert van Ginkel. De bijdrage wordt toegekend vanuit het Van Hoorn Koster fonds.

Lijst met alle toekenningen

Bekijk hier de volledige lijst met toekenningen uit de eerste ronde,