Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wint VriendenLoterij Museumprijs 2022

Het Scheepvaartmuseum is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2022, met dit jaar het thema 'beste buur'. Met een overtuigende 40 procent van de publieksstemmen toonde Het Scheepvaartmuseum zich de publieksfavoriet. Dankzij het winnen van de prijs, verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. De andere twee genomineerden, het Centraal Museum uit Utrecht en Stadsmuseum Harderwijk, eindigden met respectievelijk 32 procent en 28 procent van de stemmen op de tweede en derde plaats.
1 december 2022
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wint VriendenLoterij Museumprijs 2022
Fotocredits:
Directeur Michael Huijser en personeel Het Scheepvaartmuseum met Cathelijne Broers, directeur Cultuurfonds en Loretta Schrijver Fotocredit: Marco de Swart

Thema van dit jaar: ‘beste buur’

De Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Beste Buur’. Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving en functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot richting omwonenden, richting collega-instellingen in de buurt, richting organisaties en bedrijven en richting de lokale overheid. 

Verrassingsmoment

Vandaag werd Het Scheepvaartmuseum verrast door Cathelijne Broers, directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds en Koffietijd-presentatrice Loretta Schrijver. Tijdens een lunch werden de directie en een aantal vrijwilligers opeens geconfronteerd met deze prachtige uitslag van de eindronde. Het Scheepvaartmuseum heeft de afgelopen weken met een mooie campagne het publiek opgeroepen om op het museum te stemmen. Dat was duidelijk een geslaagde oproep want ze mogen zich terecht de winnaar van 2022 noemen. De verrassing en de uitreiking is te zien op 2 december in de uitzending van Koffietijd, van 10:00 tot 11:00 op RTL4.

Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “Het is supermooie dat Het Scheepvaartmuseum gewonnen heeft. Niet alleen omdat ze een fantastisch mooie campagne hebben gevoerd en het is natuurlijk een publieksprijs maar het komt ook door wat ze al jarenlang doen op het thema ‘beste buur’. De buren, bezoekers, bedrijven, instellingen en medemusea betrekken en samen in het museum mooie dingen doen die niet altijd met een tentoonstelling te maken hebben.”

Museumdroom wordt werkelijkheid voor Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum wil zich met de Vriendenloterij Museumprijs nog meer inzetten voor de buurt. Ze willen watersport-activiteiten op het water organiseren, bijles in het museum mogelijk maken en met buurtgenoten eten op het Open Plein in het museum.

Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum, reageert enthousiast op het winnen van de prijs. "We zijn echt ongelofelijk verrast maar blij verrast! Het Scheepvaartmuseum heeft het motto ‘ water verbindt werelden’ en nu kunnen we echt die werelden met elkaar gaan verbinden. Dat gaan we komende jaren doen met het thema Thuishaven. We willen een verbinding maken met oude mensen en jonge mensen en nieuwe mensen met mensen die al bekend zijn met het museum. Deze prijs raakt ons hart!”

Over de VriendenLoterij Museumprijs

Het Prins Bernard Cultuurfonds en de VriendenLoterij reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Dit jaar heeft ook AVROTROS zich verbonden aan de prijs. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Eerdere winnaars zijn: Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014). Meer informatie over de prijs via: www.museumprijs.nl