projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

De verzameling van 1001 vrouwenlevens in één boek zet de 20ste eeuw in een ander licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de kracht van al deze vrouwen zichtbaar. Op 3 oktober 2018 nam Koning Willem-Alexander het eerste exemplaar in ontvangst en opende hij de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

  • Bet van Beeren (1902-1967) was openlijk lesbisch en eigenaar van café 't Mandje in Amsterdam.

Els Kloek en Irma Boom
Het boekwerk is samengesteld door historica Els Kloek, die ook gastconservator is van de tentoonstelling. In mei van dit jaar werd zij benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vanwege haar ‘aandacht voor vrouwengeschiedenis en vooral voor de basis van veel historische studies: biografisch erfgoed’. Zowel boek als tentoonstelling zijn vormgegeven door Irma Boom. '1001 vrouwen uit de 20ste eeuw' is het vervolg op het succesvolle '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' (2013), dat in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad werd uitverkozen als ‘Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.

Tentoonstelling
Vanaf 4 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling te zien. Naast portretfoto's zijn er vele objecten te bekijken. Deze documenten, gebruiksvoorwerpen en foto’s vertellen steeds het verhaal van één van de 1001 vrouwen, over het bijzondere wat zij heeft gedaan of heeft meegemaakt en over de uitdagingen in de tijd waarin zij leefde. Het zijn vaak persoonlijke gebruiksvoorwerpen, zoals een bril, kledingstuk of schaatsen, waardoor de bezoeker in bijna direct contact met de betreffende vrouw komt. Er zijn ook objecten te zien die iets vertellen over haar betekenis: een boek dat zij schreef, poppenkastpoppen waarmee zij optrad of een microscoop die zij produceerde.

In de media
In een interview met het Parool legt Irma Boom uit wat het project bijzonder maakt voor haar: "Toen Els Kloek me benaderde voor het eerste deel '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' werd ik niet getriggerd omdat ze een boek wilde, maar omdat er al een website bestond en het 1 miljoen woorden waren. 1 miljoen woorden; hoe kun je nu een boek maken met 1 miljoen woorden?! Omdat er al een website was, ziet het boek er nu uit zoals het eruitziet, want ik moest iets anders verzinnen wat dat boek interessant maakt. We hebben er drie jaar over gedaan om een uitgever te vinden, maar de eerste oplage van 5000 exemplaren was binnen een week uitverkocht. Het is drie keer herdrukt; een wetenschappelijk boek, waar al een website van bestond! Dat is voor mij het bewijs dat het gedrukte boek nog steeds relevantie heeft."

In een interview met Vrij Nederland vertelt Els Kloek over haar inhaalslag om vrouwen een plaats te geven in de geschiedenis. 

Ook het programma Kunststof op NPO Radio 1 wijdde een hele uitzending aan de publicatie.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project