Cultuurfonds Drenthe steunt 70 projecten voor ruim € 160.000

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de eerste helft van 2020, € 163.156 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 69 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.
Assen, 16 juli 2020
Cultuurfonds Drenthe steunt 70 projecten voor ruim € 160.000

Coronacrisis

De coronacrisis is een overmachtssituatie die een groot aantal initiatiefnemers in de cultuur- en natuursectoren hard treft. Het bestuur van de afdeling Drenthe heeft zich bij een aantal projecten genereus opgesteld door wat extra bijdragen toe te kennen, zodat onze kunst- en cultuurwereld actief blijft in deze coronatijd. 

Vier opvallende projecten

Herinrichting Glasmuseum Nieuw-Buinen

Historische Vereniging Nieuw-Buinen / Buinerveen kan rekenen op een bijdrage van € 8.000 voor de herinrichting van het Glasmuseum in Nieuw-Buinen. De Historische Vereniging van Nieuw-Buinen en Buinerveen en de Bibliotheek Nieuw-Buinen, onderdeel van Biblionet Drenthe, onderbouwen met dit projectplan de ambitie om een historisch informatiecentrum te realiseren in MFA Noorderbreedte.

De glascollectie en activiteiten van de historische vereniging zullen samen met de bibliotheek op een actuele manier worden gehuisvest. Verhalen over het verleden én heden van Nieuw-Buinen, Buinerveen en de veenkoloniale regio krijgen hier een plek. Beide organisaties delen straks de verdiepingsvloer in dit moderne gebouw.

Theatervoorstelling ‘Mijn liefde is een koorts’

Stichting Be-Wonder, Roodpaleis kan rekenen op een bijdrage van € 7.500 voor de theatervoorstelling 'Mijn liefde is een koorts' waarvan de première in mei 2021 is. Dit intergenerationele, multiculturele en multidisciplinaire project heeft tot doel mensen in de samenleving dichter bij elkaar te brengen via kunst en cultuur met oral history (het delen van verhalen via interviews vastgelegd op videocamera) als basis.

Mobiele theaterproductie/openluchtspel Het TDI-Drive-In-Theater

Stichting Garage TDI kan rekenen op een bijdrage van € 2.000 voor het mobiele theaterproductie/openluchtspel Het TDI-Drive-In-Theater, van 1 juli t/m 31 december 2020 te Assen. Brandstof TDI heeft ieder jaar een vol inspirerend zomerprogramma. Nu deze activiteiten i.v.m. het coronavirus niet kunnen doorgaan is Brandstof TDI voor hun jonge talenten op zoek naar alternatieven binnen de 1,5 meter-afstand-samenleving. Deze nieuwe activiteiten verdienen een podiumplek.

Publicatie Wandelen op de Braak, twee eeuwen cultuur- en natuurbeleving

Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland kan rekenen op een bijdrage van
€ 3.000 voor de publicatie Wandelen op de Braak, twee eeuwen cultuur- en natuurbeleving die op 1 oktober 2020 verschijnt.

In 2020 is het 100 jaar geleden dat het landgoed De Braak eigendom werd van Natuurmonumenten. Dit vormt de aanleiding voor een publieksboek over het nog altijd zeer geliefde landgoed, gelegen onder de rook van de stad Groningen.

Overige toekenningen

In de lijst met toekenningen staat aangegeven voor welke andere projecten een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe.

Nieuwe aanvragen

Op 25 september en 11 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum online worden ingediend.