Winnaars Drentse Cultuurprijzen bekend

Musicaltalent Willemien Dijkstra en Danshuis Noord zijn de winnaars van respectievelijk de Drentse Talentprijs Cultuur en de Drentse Anjer Prijs.
11 april 2018
Winnaars Drentse Cultuurprijzen bekend

Dit werd maandag 9 april bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Theater De Nieuwe Kolk in Assen. Eerder werd al bekend dat Harry Cock de winnaar is van de Grote Culturele Prijs van Drenthe, die tweejaarlijks wordt uitgereikt.  

Drentse Talentprijs Cultuur
Willemien Dijkstra is de winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur 2018. Deze prijs wordt jaarlijks door Stichting Kunst & Cultuur uitgereikt. Willemien ontvangt naast de titel een bedrag van 2.500 euro en een sculptuur van Els Mondt. De Drentse Talentprijs Cultuur is in 2010 in het leven geroepen om meer aandacht te geven aan jong cultureel talent in Drenthe. Belangrijkste criterium voor de prijs is dat de kandidaten in het voorgaande jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd. Daarnaast spelen potentie om door te groeien en ontwikkeling een rol bij de beoordeling. De andere genomineerden waren Maurice Mulderij uit Hoogeveen en Isa Zwart uit Emmen, beiden genomineerd vanwege hun muzikale prestaties in 2017.

Uit het juryrapport: “Het staat buiten kijf dat Willemien een talent is op het gebied van musical. Sterk qua expressie en motoriek, met een zeer aangename stem en een zeer verzorgde presentatie. Een dame die weet wat ze wil. Tegelijkertijd zit er een gelaagde ambitie in haar, ze wil méér, legt de lat hoog voor zichzelf en behoudt daarbij een realistische kijk op de wereld.”

Drentse Anjer Prijs
Danshuis Noord is de winnaar van de Drentse Anjer Prijs 2018. Deze prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe. Danshuis Noord ontvangt naast de titel een bedrag van 5.000 euro. Danshuis Noord, dat onder de bezielende leiding van Christel Kroese staat, geeft een stevige impuls aan het dansklimaat van Zuidlaren en omgeving.

Uit het juryrapport: “Danshuis Noord is een heel dynamisch geheel, dat zich nog veel verder kan ontwikkelen. Tegelijkertijd zorgen ze voor continuïteit door elk jaar met een nieuwe voorstelling te komen, waarbij ze actuele onderwerpen aangrijpen als thema's voor de voorstellingen. Daarbij worden soms spannende combinaties gemaakt, zoals in de vorige voorstelling met architectuur, laser en video. Door gevestigde dansers en nieuw talent samen te brengen ontstaat een samenwerking die voor beide partijen heel vruchtbaar kan zijn.”

De andere genomineerden voor de Drentse Anjer Prijs waren Grensloos Kunst Verkennen uit De Wijk - IJhorst en Loods13 uit Emmen. Zij ontvangen ieder een bedrag van 1.000 euro.

Harry Cock
Fotograaf Harry Cock hoorde eind februari al dat hij de Grote Culturele Prijs van Drenthe op 9 april in ontvangst mocht nemen. Deze tweejaarlijkse prijs van de provincie Drenthe bestaat uit een bronzen legpenning en 10.000 euro. De Asser fotograaf krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre. Harry Cock maakte in zijn carrière tienduizenden foto’s die veelal zijn gemaakt in Noord-Nederland.  

Uit het juryrapport: “Niet eerder werd een fotograaf bekroond met de Grote Culturele Prijs van Drenthe. Het werk van Harry Cock is al jaren van grote Culturele betekenis voor de provincie Drenthe. Zijn eigenzinnige kijk komt tot uiting in foto's waarin steeds iets onverwachts gebeurt. Ze dwingen de kijker anders naar de werkelijkheid te kijken. Anders naar het landschap te kijken. Anders naar Noord-Nederland te kijken.”