The Butterfly House wint Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2022

De Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is dit jaar voor Stefan Cools en Sandra van den Beuken van The Butterfly House. Dit jaar is het uitgangspunt ‘Cultuur als verbinder’. Emile Roemer, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Limburg reikt de prijs op 17 november uit. De prijs bestaat uit een bedrag van € 15.000 en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.
20 september 2022
The Butterfly House wint Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2022
Fotocredits:
Moniek Wegdam

Stefan Cools (Sittard, 1981) is multidisciplinair kunstenaar en botanicus. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van kunst en wetenschap. De natuur is sinds het begin van zijn carrière de inspiratiebron voor zijn werk. Het transformatieproces van de natuur is het actuele onderwerp in zijn kunst. Sandra van den Beuken (Deurne, 1981) is landschapsontwerper, zij realiseert landschappelijke inrichtingen waar ecologie en cultuurhistorie samen komen. Onder de noemer The Butterfly House werken zij samen aan projecten door heel Limburg.

Ze richten zich op vraagstukken en uitdagingen rondom biodiversiteit en het cultuurlandschap. Dit doen ze niet op een theoretische manier, maar door samen met vrijwilligers met ‘de poten in de klei te staan’. Het samenbrengen van amateurs en professionals, ecologen en wijkbewoners, boeren en burgers, ambachtslieden en professionele kunstenaars zit in al hun projecten verweven. De verbeeldingskracht van kunst gebruiken ze hierbij om mensen te inspireren, enthousiasmeren en activeren. Hiermee dragen ze niet alleen bij aan het maken van nieuwe verbindingen in de maatschappij, maar ook aan de verbetering en het behoud van het Limburgse cultuurlandschap en erfgoed.

Uit het juryrapport: 

“Biodiversiteit, voedselvoorziening, zorg voor cultureel erfgoed, het samenleven van mens en natuur: het zijn urgente thema’s die samenkomen in het Limburgse landschap. Het landschap dat voor Cools & Van den Beuken tegelijkertijd inspiratiebron, onderzoeksgebied, atelier en podium is.

In hun vernieuwende praktijk weten ze kunst, wetenschappelijk onderzoek, landschapsarchitectuur, natuurbeheer en burgerparticipatie te combineren. Hun enthousiasme vormt de motor achter de betrokkenheid van vele vrijwilligers in heel Limburg.

Een dergelijk initiatief dat verbindend werkt rondom thema’s die momenteel zoveel verdeeldheid zaaien, en dat organisch disciplines en doelgroepen met elkaar verknoopt, mag terecht een inspirerend voorbeeld van verbinding worden genoemd.”

Eervolle vermeldingen

Daarnaast wil de jury Beuzeltime & Lokaal C en CantaYoung een eervolle vermelding toekennen. Zij timmeren als inspirerende verbinders aan de weg.

Beuzeltime & Lokaal C

Het karakter Bennie van Gister (acteur Roy Smolenaars) weet in korte video's kinderen aan te zetten tot ‘Beuzelen’. Met minimale middelen –een paperclip, een tafellaken– wordt de creativiteit van kinderen uitgedaagd. De aanstekelijke gekte van Beuzeltime overtuigd als een inspirerende verbinder tussen cultuur en onderwijs, tussen digitaal en fysiek, tussen kinderen en kunst.

CantaYoung

CantaYoung weet met koorzang grote aantallen kinderen in de regio Kerkrade te enthousiasmeren, maar kent ook een papa- en mama koor en een koor voor kinderen met een beperking. Hun aanpak is een inspirerend voorbeeld van verbinding tussen (amateur)muziek en jongeren, tussen ouders en scholen en tussen kinderen met- en zonder beperking.

De jury bestaat uit Chequita Nahar, voorzitter jury en bestuurslid Cultuurfonds; Joep Vossebeld, curator Odapark en schrijver; Nina Willems, theatermaker en artistiek leider PANDA collectief; Paul Moerel, bestuurslid Cultuurfonds en Mariëlle van Eijs, jurysecretaris.