Suriname
Verleden en toekomst verweven
Nederland en Suriname delen een rijke historie die elk jaar opnieuw tot leven komt tijdens Keti Koti op 1 juli. Deze dag herdenkt de afschaffing van de slavernij in Suriname en viert vrijheid, gelijkheid en de strijd tegen racisme. Keti Koti - ‘Ketenen Gebroken’ - markeert een belangrijk moment in de gezamenlijke geschiedenis en biedt een kans voor reflectie en vooruitgang. Bij het Cultuurfonds geloven we in de kracht van cultuur om gemeenschappen te verbinden en te versterken. Daarom ondersteunen wij diverse projecten die bijdragen aan de culturele, maatschappelijke en economische vooruitgang in Suriname.
Het Cultuurfonds investeert in initiatieven die cultuur, erfgoed en natuur bevorderen, educatie stimuleren of economische zelfstandigheid versterken. Dankzij onder meer een Cultuurfonds op Naam, het DNB Fonds, onze collega in Suriname Tessa Leuwsha en de Geefkring Suriname, maken we een tastbare impact in het land.
Ondersteunde projecten
Financiering aanvragen in Suriname
Ben je een individu of vertegenwoordig je een organisatie in Suriname? Dan kun je financiering aanvragen voor jouw (cultuur)project.
1 jaar het DNB Fonds: investeren in hoop en verandering
De erfenis van de trans-Atlantische slavernij laat nog altijd zijn sporen na in het leven van de nazaten van tot slaaf gemaakten in Suriname (en andere delen van het Koninkrijk). Om de gevolgen hiervan te verminderen, heeft De Nederlandsche Bank een jaar geleden het DNB Fonds bij het Cultuurfonds ingesteld. Dit fonds kwam voort uit de excuses die DNB-president Klaas Knot maakte voor de betrokkenheid van de bank bij de slavernij tijdens Keti Koti in 2022. Het DNB Fonds was een van de stappen die daarop volgden.
Met het DNB Fonds investeren we in lokale initiatieven die bijdragen aan hoop, empowerment en verandering. Projecten die cultuur, erfgoed en natuur versterken, educatie bevorderen en economische zelfstandigheid stimuleren krijgen hierbij prioriteit. Het eerste jaar heeft al veelbelovende resultaten opgeleverd en we kijken uit naar de voortdurende impact die dit fonds zal hebben.
Benieuwd welke projecten het DNB Fonds al heeft ondersteund?
Of weten of jouw project kans maakt op een bijdrage?
Geefkring Suriname: samen investeren in de toekomst
Waar het DNB Fonds kleine initiatieven steunt die bijdragen aan de vermindering van de doorwerking van het slavernijverleden, gaat het geld dat Geefkring Suriname inzamelt naar het behoud en de ontwikkeling van Surinaams erfgoed in de breedte. Deze geefkring, die vorig jaar in het leven gebracht is, bestaat uit particuliere donateurs die samen Surinaams erfgoed ondersteunen.
De doelstelling van Geefkring Suriname is erfgoedbehoud en -ontwikkeling in Suriname, van zowel materiële zaken – zoals monumentale panden en musea– als immateriële zaken, zoals verhalen en tradities. Deze projecten worden lokaal geïnitieerd en komen voort uit de behoeften van de Surinaamse gemeenschap zelf.
Als lid van de Geefkring Suriname word je op de hoogte gehouden van de vorderingen en ontmoet je elkaar op thematische bijeenkomsten. Het idee is dat je door te geven niet alleen iets kwijtraakt, maar er juist veel voor terugkrijgt. Zo maken de leden van de geefkring echt een verschil. Hoe groter het aantal leden, hoe meer projecten we kunnen ondersteunen en hoe meer Surinaamse erfgoeddromen uitkomen.
Ook bijdragen aan Surinaams erfgoed?
Word dan lid van de Geefkring Suriname.
Bij het Cultuurfonds zijn we vastbesloten om de cultuur en natuur van Suriname te ondersteunen en te koesteren. Of je nu geld voor een project wilt aanvragen of bijdragen als donateur, jouw steun maakt een verschil.