Het Cultuurfonds investeert in initiatieven die cultuur, erfgoed en natuur bevorderen, educatie stimuleren of economische zelfstandigheid versterken. Dankzij onder meer een Cultuurfonds op Naam, het DNB Fonds, onze collega in Suriname Tessa Leuwsha en de Geefkring Suriname, maken we een tastbare impact in het land.

Tessa

"In Suriname zeggen de verschillende culturen iets over wie we zijn, waar we vandaan komen en wat ons verbindt. Het is belangrijk om dat erfgoed te behouden."

Tessa Leuwsha · het Cultuurfonds (Suriname)

Financiering aanvragen in Suriname

Ben je een individu of vertegenwoordig je een organisatie in Suriname? Dan kun je financiering aanvragen voor jouw (cultuur)project.

1 jaar het DNB Fonds: investeren in hoop en verandering

De erfenis van de trans-Atlantische slavernij laat nog altijd zijn sporen na in het leven van de nazaten van tot slaaf gemaakten in Suriname (en andere delen van het Koninkrijk). Om de gevolgen hiervan te verminderen, heeft De Nederlandsche Bank een jaar geleden het DNB Fonds bij het Cultuurfonds ingesteld. Dit fonds kwam voort uit de excuses die DNB-president Klaas Knot maakte voor de betrokkenheid van de bank bij de slavernij tijdens Keti Koti in 2022. Het DNB Fonds was een van de stappen die daarop volgden.

Kiki Rosingh

“Het is een eer om via het DNB Fonds bij te mogen dragen aan de vermindering van de doorwerking van het slavernijverleden. We doen dit met een groot bereik, want we zijn zowel actief in Nederland, als in Suriname en het Caribisch gebied. Zo werken we samen aan een inclusief toekomstbeeld.”

Kiki Rosingh · adviseur Theater, Dans & Film en DNB Fonds

Met het DNB Fonds investeren we in lokale initiatieven die bijdragen aan hoop, empowerment en verandering. Projecten die cultuur, erfgoed en natuur versterken, educatie bevorderen en economische zelfstandigheid stimuleren krijgen hierbij prioriteit. Het eerste jaar heeft al veelbelovende resultaten opgeleverd en we kijken uit naar de voortdurende impact die dit fonds zal hebben.

Benieuwd welke projecten het DNB Fonds al heeft ondersteund?

Of weten of jouw project kans maakt op een bijdrage?

Geefkring Suriname: samen investeren in de toekomst

Waar het DNB Fonds kleine initiatieven steunt die bijdragen aan de vermindering van de doorwerking van het slavernijverleden, gaat het geld dat Geefkring Suriname inzamelt naar het behoud en de ontwikkeling van Surinaams erfgoed in de breedte. Deze geefkring, die vorig jaar in het leven gebracht is, bestaat uit particuliere donateurs die samen Surinaams erfgoed ondersteunen.

Andre

"Mijn ervaring is dat een kleine donatie hier, dáár een groot verschil kan maken."

André Marcet · donateur Geefkring Suriname

De doelstelling van Geefkring Suriname is erfgoedbehoud en -ontwikkeling in Suriname, van zowel materiële zaken – zoals monumentale panden en musea– als immateriële zaken, zoals verhalen en tradities. Deze projecten worden lokaal geïnitieerd en komen voort uit de behoeften van de Surinaamse gemeenschap zelf.

Als lid van de Geefkring Suriname word je op de hoogte gehouden van de vorderingen en ontmoet je elkaar op thematische bijeenkomsten. Het idee is dat je door te geven niet alleen iets kwijtraakt, maar er juist veel voor terugkrijgt. Zo maken de leden van de geefkring echt een verschil. Hoe groter het aantal leden, hoe meer projecten we kunnen ondersteunen en hoe meer Surinaamse erfgoeddromen uitkomen.

Stijn de Koning

"De Geefkring Suriname is er voor mensen die direct impact willen maken in Suriname. Zonder hun donaties kunnen we niet doen wat we doen."

Stijn de Koning · adviseur Schenken en Geefkringen

Ook bijdragen aan Surinaams erfgoed?

Word dan lid van de Geefkring Suriname.

Bij het Cultuurfonds zijn we vastbesloten om de cultuur en natuur van Suriname te ondersteunen en te koesteren. Of je nu geld voor een project wilt aanvragen of bijdragen als donateur, jouw steun maakt een verschil.