Hee Cultuurfonds, ik wil geven aan cultuur zodat meer makers kunnen aanvragen.

Steun cultuur vanaf 3 euro per maand

Word donateur

De impact die we maken

Bekijk meer projecten
Club lam vote

Ervaar het tragikomische avontuur van de Limburgse Elise Spauwen inVote. Elise is de allereerste Nederlandse vrouw die ooit haar stemrecht heeft gebruikt.

De eerste (vrouwelijke) stem
  • theater, dans en film
Limburg
Header slauerhoff optie 2

“Alleen in mijn gedichten kan ik wonen”, is misschien de bekendste dichtregel van scheepsarts en schrijver J. Slauerhoff. Deze beroemde woorden staan symbool voor het leven van de reislustige scheepsarts en de rol van (schrijf)kunst in zijn bestaan. Dit avontuurlijke leven wordt in zijn eigen dichterlijke woorden beschreven in Logboek Slauerhoff.

De stem van een reisluchtige dichter
  • geschiedenis en letteren
Landelijk
Kannibalisme Masturbatie Animatie bg scaled LIONSTORM

 LIONSTORM is het eerste queer hiphopduo van Nederland. Met hun nieuwe concerttour en EP strijden zij voor het recht om fluïde om te mogen gaan met wie je bent.

LIONSTORM gaat het theater in
  • ZOZ
Landelijk
Luister we eten 2

Bijzondere borden die muziek maken, bestek dat met je communiceert, en een tafel die tegen je praat. En boven op die tafel: gerechten die je niet alleen proeft, maar die al je zintuigen prikkelen. Het klankdiner Luister, we eten is veel meer dan gewoon uit eten gaan.

Een pratende tafel
  • theater, dans en film
Landelijk
423237467 432197645799040 5077986955183167075 n

Wandelend over de Lindelaan van Landgoed Beverweerd kom je binnenkort onverwachts gedichten tegen. Deze gedichten onthullen verhalen over de rijke geschiedenis van het gebied, waaronder die van een kunstvervalser, een Franse piloot uit de Tweede Wereldoorlog, en de natuur rondom het landgoed — van de kikkers in de sloot tot de koeien langs het pad.

Poëziepad
  • geschiedenis en letteren
Utrecht
NL23 040 01 Forteiland Pampus New Entrance EXT01 v04

Midden op het IJmeer, een half uurtje varen van Amsterdam, ligt Pampus. Het forteiland, een bouwkundig pareltje en Unesco-werelderfgoed, biedt een schat aan historie en natuurschoon. Én is straks volledig duurzaam en klimaatneutraal.

Voor pampus
  • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
Arbeiders op een plantage in Deli nu Medan circa 1900 Foto Stafhell Kleingrothe

Achter de naam van het Van Abbemuseum schuilt een verhaal met diepe wortels in het koloniale verleden. Ontdek hoe tabak uit Nederlands-Indië bijdroeg aan de geboorte van het toonaangevende Van Abbemuseum voor hedendaagse kunst.

Verborgen verbanden
  • beeldende kunst
Landelijk
20220517 Onnerpolder5

Ten zuiden van de stad Groningen ligt het weidevogelgebied Onnerpolder. Een typisch veenweidegebied. Maar aan de Zuiderhooidijk nabij Onnen ligt een bijzonder stukje bos dat een risico vormt voor broedende weidevogels.

Veilige haven voor weidevogels
  • natuur
Groningen
Harrie Verstappen Orez Kusama 1967 2000px 740x0 c default

Stap binnen in een betoverend tijdperk waar kunst, cultuur en revolutie samensmolten tot een betekenisvol artistiek oeuvre. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 een fascinerende tentoonstelling.

De Nederlandse jaren van Yayoi Kusama
  • beeldende kunst
Landelijk
GEMAAL DE CRUQUIUS keesvanderveer DSC1222 1024x640

Na maanden van zorgvuldige restauratie is het moment aangebroken: Gemaal De Cruquius is weer als nieuw! 

Doorstomen
  • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk