Charlotte Köhler Prijzen voor Hedwig Houben en Naomi Vellissariou

De Charlotte Köhler Prijzen voor jong talent in beeldende kunst en theater gaan dit jaar naar Hedwig Houben en Naomi Velissariou.
24 mei 2017
Charlotte Köhler Prijzen voor Hedwig Houben en Naomi Vellissariou
Fotocredits:
Maurice Vinken

De Charlotte Köhler Prijzen 2017 gaan dit jaar naar beeldend kunstenaar Hedwig Houben en theatermaker Naomi Velissariou. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk € 30.000 -  werden op donderdag 6 juli aanstaande uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

Hedwig Houben – beeldende kunst
Hedwig Houben Hedwig Houben (1983) maakt bijzondere kunst met performances en video. Zij exposeerde daarmee onder meer in Amsterdam, Bristol en Utrecht. Hedwig Houben studeerde aan de Kunstakademie Düsseldorf en het hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent.

Al zoekend laat Hedwig Houben, zonder in platitudes te vervallen, ons afvragen wat er nog enigszins vanzelfsprekend is aan en rond kunst ’- adviescommissie beeldende kunst van het Cultuurfonds.

Naomi Velissariou – theater

Naomi Velissariou (1983) is theatermaker en maakt essayistische voorstellingen waarin ze zelf vaak acteert. Dit jaar haalde zij veel lovende kritieken met haar voorstelling over Susan Sontag. Naomi Velissariou behaalde een master in theater-, film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Antwerpen en rondde de acteursopleiding af aan de Toneelacademie in Maastricht.

Haar voorstellingen zijn prikkelend, theatraal en vaak geestig. Als maakster en als actrice heeft Naomi Velissariou een eigen signatuur die benieuwd maakt naar haar verdere ontwikkeling.’ – adviescommissie theater van het Cultuurfonds.

Charlotte Köhler Prijzen
De Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar)  in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 30.000 - werden in 1988  bij legaat ingesteld door actrice Charlotte Köhler (1892-1977). 

Young Talent Awards
De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen vond plaats tijdens de Young Talent Awards van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar ook de jaarlijkse Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden feestelijk werden omlijst.  Deze beurzen  zijn voor studie of onderzoek in het buitenland en komen deels uit CultuurFondsen op Naam die bij het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn ingesteld.