UPDATE | Wat het Cultuurfonds doet voor de sector

"De cultuursector heeft het in zich om terug te veren, maar de financiële nood is hoog." Directeur Adriana Esmeijer geeft een update en doet een oproep.
20 april 2020
UPDATE | Wat het Cultuurfonds doet voor de sector

Lieve creatieve sector, schenkers en cultuurliefhebbers,

Sinds 13 maart jl. is het muisstil in de musea, theaters en concertzalen maar gelukkig zijn er inmiddels ook hoopvolle tekenen van cultureel leven. Nieuwe initiatieven herrijzen, van online musea en opera, educatieve thuischallenges, toneel, muziek, poëzie, podcasts en muziek op dakterrassen & binnenpleinen. Zelfs in de straten bruist het af en toe. De cultuursector heeft het in zich om terug te veren, maar de financiële nood is hoog. 

Daarom is het Prins Bernhard Cultuurfonds heel blij met de extra ondersteuning die de minister van OCW op 15 april jl. heeft toegezegd. Dit biedt perspectief voor een zwaar getroffen sector en het laat zien dat het kabinet waarde hecht aan cultuur binnen onze samenleving. 

De additionele €300 miljoen die nu beschikbaar komt, biedt een groot aantal instellingen met een vitale rol voor de culturele en creatieve sector voorlopig soelaas. Gelukkig dat hun voortbestaan veilig gesteld kan worden.

Dat geldt helaas nog niet voor andere segmenten die het bestel kleur geven, zoals de amateurkunst, vrije producenten, talrijke zzp’ers en de organisaties die worden gedragen door vrijwilligers. Door krachten te bundelen, slagen we er hopelijk in ook hen verder te helpen.

Het Cultuurfonds en andere private cultuurfondsen proberen in de lijn van hun strategie en missie bij te springen, bijvoorbeeld door:

  • Coulant om te gaan met toegezegde bijdragen voor projecten die niet door kunnen gaan vanwege de coronacrisis;
  • Nieuwe regelingen te ontwikkelen die makers in deze lastige tijd perspectief kunnen bieden; 
  • Initiatieven te ondersteunen die innovatieve ideeën en aangepaste nieuwe werkvormen bieden voor de tijd ná Corona;
  • Schenkers met een warm hart voor kunst en cultuur stimuleren te geven, omdat hun gift meer dan ooit van grote betekenis en waarde kan zijn. 

Als voorvechter van een samenleving waarin cultuur en natuur ons verrijken en verbinden, doet het Prins Bernhard Cultuurfonds er alles aan om het culturele leven ook in deze tijd te laten bloeien. En er vooral met raad en daad te zijn als straks alles weer begint. Die missie laten we niet los. Sámen cultuur mogelijk maken en er sámen van genieten. Dat is onmisbaar en van alle tijden. 

Wij geloven in de kracht van cultuur en blijven dromen. Doe je met ons mee? 

Houd cultuur levend, juist nu!

Adriana Esmeijer
Directeur Prins Bernhard Cultuurfonds