‘In de ban van de Ararat’ wint de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022!

Vanmiddag maakte Cathelijne Broers in Kunstmuseum Den Haag de winnaar bekend van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022. De tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ van Drents Museum in Assen is met een ruime meerderheid van stemmen de winnaar van € 10.000,-.
27 september 2022
‘In de ban van de Ararat’ wint de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022!
Fotocredits:
Ilona van Leeuwen

“We zijn vereerd dat bijna 10.000 museumliefhebbers bij deze vierde editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs hebben gestemd voor de Tentoonstelling van het Jaar.", aldus Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.

"Dat ‘In de ban van de Ararat’ de overtuigende winnaar is geworden, geeft blijk van de bijzondere waardering die mensen hebben voor archeologie. Vanuit het nu oog in oog staan met een eeuwenoude cultuur met indrukwekkende objecten leidt tot nederigheid, verwondering en ontroering.”

Directeur van het Drents Museum, Harry Tupan, reageerde blij verrast: “Heel bijzonder dat onze tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’ heeft gewonnen. Het mooie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is dat het publiek kan stemmen. Wij beschouwen onszelf als het museum voor het publiek, we stellen de ervaring van de bezoeker in het museum centraal en niet de objecten.”

’In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië’ 

Met ruime meerderheid is de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ door het grote publiek tot winnaar gekozen. De motivaties daarbij zijn talrijk, maar wat bovenal werd gewaardeerd zijn de mooie presentatie, de heldere uitleg en de bijzondere kunstschatten. 

“Prachtige tentoonstelling van de eeuwenoude gebruiksvoorwerpen. En indrukwekkende en duidelijke uitleg van de geschiedenis.“

“Prachtige tentoonstelling, erg mooi ingericht met bijzondere kunstschatten. Geeft een goed beeld van de culturele historie van Armenië.“

“Boeiende tentoonstelling die prachtig is vormgegeven. Je waant je helemaal even in de oudheid met al die interessante stukken.”

“Deze tentoonstelling bracht mij werkelijk in de ban van de Ararat en van Armenië.”

De top 3

De top 3 weerspiegelt de verschillende redenen waarom mensen graag musea bezoeken. Biedt een archeologietentoonstelling een zekere tijdloze verwondering, verdieping en schoonheid, de twee tentoonstellingen met bijzondere vrouwen in de hoofdrol sluiten aan bij de actualiteit.

 1. ‘In de ban van de Ararat –  Schatten uit het oude Armenië’, Drents Museum, Assen
 2. ‘Artemisia. Vrouw & Macht’, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
 3. ‘Paula Rego’, Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Vrouwelijke kunstenaars zijn lange tijd ondergewaardeerd gebleven en zijn aan een inhaalslag bezig. Dat zij wel degelijk indrukwekkende schilderijen maakten, is voor veel mensen een verrassing. Daarbij spreken ook de persoonlijke levens en verhalen van de vrouwelijke kunstenaars zeer tot de verbeelding. 

Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalt de 10 genomineerden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen. Het winnende museum krijgt een geldbedrag van € 10.000. Editie 2022 liep van augustus 2021 tot en met juli 2022. 

De 10 genomineerden

De tien genomineerden voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 waren: 

 • ‘Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme’, Stedelijk Museum Amsterdam
 • ‘Allart van Everdingen (1621-1675): Het ruige landschap’, Stedelijk Museum Alkmaar
 • Natasja Kensmil: 'A Poison Tree’, Kunsthal KAdE, Amersfoort
 • ‘Artemisia. Vrouw & Macht’, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
 • ‘Vergeet me niet. Portretten van Dürer tot Sofonisba’, Rijksmuseum, Amsterdam
 • ‘Paula Rego’, Kunstmuseum Den Haag, Den Haag
 • ‘Rob Scholte – Reproductie verplicht’, Museum de Fundatie, Zwolle
 • ‘Russische avant-garde | Revolutie in de kunst’, Hermitage Amsterdam
 • ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’, Drents Museum, Assen
 • ‘Here We Are! Women in Design 1900 – Today’, Kunsthal, Rotterdam

Vakjury

De vakjury bestaat uit juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.

Partners

De verkiezing is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en Kunstmuseum Den Haag.