Erik Frenken ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium

De nieuwe vaandeldrager van Dutch Fashion is Erik Frenken."Voor het talent, het lef, het keer op keer doorpakken, en geloof dat deze persoon het verdient een internationale fashioncarrière verder op te bouwen." De commissie van het Cultuurfonds Mode Stipendium roemt het doorzettingsvermogen en de langetermijnvisie van de negende ontvanger.
3 april 2019
Erik Frenken ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium
Fotocredits:
Reinier van der Aart

Op woensdag 3 april 2019 ontving de Nederlandse modeontwerper Erik Frenken het Cultuurfonds Mode Stipendium in het NewWerktheater in Amsterdam. Frenken kreeg de prijs traditiegetrouw met de welbekende wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten, uit handen van zijn voorganger Bas Kosters.

Erik Frenken
Erik Frenken heeft sinds 2017 zijn eigen label genaamd F R E N K E N. Dit label is ontstaan uit een partnership met een van de grootste kledingleveranciers in Portugal die gevestigd is in het hart van de Portugese textielindustrie. Het signatuur van Frenken is zijn zoektocht naar het snijvlak tussen kwetsbaar en cool. Deze stelt hem in staat om met verschillende elementen te spelen, waarbij klassieke materialen in onverwachte silhouetten een sterk geheel vormen met een moderne, vrouwelijke esthetiek en een stoere touch. 

Hiervoor was Erik Frenken creative director van Avelon, heeft hij bij Victor & Rolf en bij Alberta Ferretti gewerkt en won hij de "Central Saint Martins/Lancôme Innovation Award".

Erkenning en stimulans
Frenken over het ontvangen van het Cultuurfonds Mode Stipendium: "Ik ben zeer vereerd met het ontvangen van deze enorme onderscheiding! Het is een steun in de rug die enorm welkom is. Het voelt als erkenning, maar vormt tevens een stimulans om vol energie de volgende stappen te gaan zetten. Deze steun komt op een perfect moment na de opstart fase van de eerste twee jaar met Frenken. Dit is een mooi moment om naar de langere termijn plannen te gaan kijken!"

Ontstijgt het lokale perspectief
Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, deelde het commissierapport: 'Schijnbaar moeiteloos verweeft deze ontwerper de kapitale letter F van Fashion met de kapitale letter A van Attitude. Erik Frenken weet te allen tijde een kwaliteit van 'Nowness' in zijn ontwerpen te leggen, de Urban, Global signatuur ontstijgt het lokale perspectief. Het betreft een consciëntieus, zelfverzekerd handschrift waarin niet wordt teruggedeinsd voor grote, van het lichaam wijkende vormen.'

Het negende Cultuurfonds Mode Stipendium
Johan Van Beem, adjunct-directeur van het Cultuurfonds: "Nederland heeft behoefte aan creatieve en onafhankelijke geesten. Daar wil het Cultuurfonds zich sterk voor maken. Vanuit deze gedachte ondersteunen wij al bijna 80 jaar cultuur, natuur en wetenschap en zijn we een groot fan van mode. Net als de anonieme genereuze schenker die bij ons in 2011 het Mode Stipendium oprichtte. We zijn heel blij met deze jaarlijkse impuls van 50.000 euro aan een topontwerper."

Alle ontvangers
De vorige ontvangers zijn achtereenvolgens Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2013), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017) en Bas Kosters (2018).