Fryske Anjer en Talintpriis 2021 uitgereikt aan Jentsje Popma en Maartje Roos

Op 30 november 2021 heeft Arno Brok, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, in de Grote Kerk te Leeuwarden de Fryske Anjer en de Talintpriis 2021 uitgereikt.
1 december 2021
Fryske Anjer en Talintpriis 2021 uitgereikt aan Jentsje Popma en Maartje Roos

Fryske Anjer

De veelzijdig kunstenaar Jentsje Popma heeft de Fryske Anjer ontvangen voor zijn bijdrage aan de beeldende kunst als beeldhouwer, glasartiest en schilder. De veelzijdig en zeer productief kunstenaar kwam op voor de belangen van kunstenaars. Popma deelde jarenlang zijn kennis als docent aan de Academie Minerva. Voor zijn werk en door zijn stimulans voor andere kunstenaars is hij van grote betekenis geweest voor de Friese beeldende kunst. De prijs bestaat uit een speld, oorkonde en een bedrag van € 5.000. De speld is gemaakt door ontwerper en edelsmid Theo van Halsema.

Talintprijs

De Talintpriis is uitgereikt aan Maartje Roos. Zij combineert haar afzonderlijke foto’s tot één beeld waar heden, verleden en toekomst samen komen. Een beeld met een achterliggend verhaal. Ze gebruikt haar foto’s, waarbij licht een belangrijke rol speelt, zoals een kunstschilder de verf. Uniek binnen de fotografie. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 1.500.